Ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα δύο κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων που είχαν προκαλέσει ζημία 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 17 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις αλλοδαποί, ενώ κατέσχεσαν περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.
Για να φτάσουν στην αποκάλυψη του κυκλώματος, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν παγιδεύσει τηλέφωνα μελών της ηγετικής ομάδας του κυκλώματος.
Οι διάλογοι του κυκλώματος που χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ:
Α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η OZEMPIC Τζώρτζ κάνει εκατό πέντε (105) ευρώ. Κατάλαβες ; εγώ την δίνω εκατό
Β: Μάλιστα
Α:Κατάλαβες ; αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες είκοσι πέντε (25) ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες ; ε, ένα πενηντάρι (50) ας πούμε θα το βγάλω
Β: Μάλιστα
Α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, ντάξει;
Β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ
Α: Κατάλαβα, οκ. Έχουμε καμιά εκκρεμότητα, έχουμε καμιά εκκρεμότητα;
Β: Έχω, έχω Βαγγέλη σου έχω μαζέψει τα δικά μας, πολλά, θα στείλω σιγά σιγά
Α: Ωραία, μπορείς να μου στείλεις; Τώρα; Έχω δύο ώρες μόνος μου, δεν έχω δουλειά τίποτα
Β: Εντάξει, εντάξει, θα σου στείλω του Σταμάτη να φύγουν και θα σου στείλω τα δικά μας
Α: Έλα, γεια
Β: Έχω μαζέψει αρκετά, θα σου στείλω σιγά, σιγά, έλα γεια
Α: Οκ, γιατί σου έστειλα πέντε (5)
Β: Θα το δω, δε το είδα
Α: Μου έστειλες μόνο δύο, το ένα, το ένα μπορεί να έχει πεθάνει, θα το ακυρώσουμε, το IBRAHIM
Β: Γιατί πέθανε; Που πέθανε;
Α: E, νομίζω στο Αίγυπτο, όχι εδώ
Β: Α! καλά, εντάξει Μισέλ
Α: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα
Β: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
Α: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται
Β: Τα παίρνω στο σπίτι μου, ντάξει
Α: Ναι. Πάρ’ τα και πέτα τα αλλά σε μαύρη σακούλα, να μη φαίνεται τι είναι μέσα.
Πώς δρούσε το κύκλωμα της απάτης στον ΕΟΠΥΥ
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο δίκτυο, μια εφοδιαστική αλυσίδα εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα οργάνωση των φαρμακείων τους, προκειμένου να εντοπίζουν ΑΜΚΑ, που οι κάτοχοί τους δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και έτσι δεν λάμβαναν ενημερώσεις. Στη συνέχεια, συνταγογραφούσαν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, εκτελούσαν εικονικά τις συνταγές και εν συνεχεία εμπορεύονταν παρανόμως τα σκευάσματα αποκομίζοντας επιπλέον περιουσιακό όφελος, που αντιστοιχεί στη ζημία του ΕΟΠΥΥ.
Πιο συγκεκριμένα, προέβαιναν μέσω των γιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες Αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση, λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα.
Επιπλέον, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική. Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή τύγχαναν έγκλειστα σε φυλακές και φιλοξενούμενοι σε δομές διαμονής αλλοδαπών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές.
Εν συνεχεία, μέσω της ήδη υπάρχουσας δομής και οργάνωσης των εταιρειών/φαρμακείων των μελών τους, οι εγκληματικές οργανώσεις προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αντίστοιχη παράνομη αποζημίωσή τους.
Όσον αφορά τα ψευδώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά χαρακτηρίζονταν από ευρεία γκάμα, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ορισμένα, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.
Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά τους μέσω της εκδόσεως εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.
Εκτός αυτής της δραστηριότητας, εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, στην δεύτερη εγκληματική οργάνωση που συνεργαζόταν με μέλη της πρώτης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα δυνάμενα να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία.