Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει το 7% των προμηθευόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην περιοχή του Κουρσκ και του ευρύτερου πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

Αυτές οι ποσότητες, που ανέρχονται περίπου σε 40 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, μεταφέρονται κυρίως μέσω του ουκρανικού εδάφους προς χώρες όπως η Αυστρία. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μία από τις δύο εναπομείνασες χερσαίες οδούς για την μεταφορά ρωσικού αερίου, με την άλλη να είναι ο αγωγός Turk Stream που περνά από την Τουρκία.

Το συμβόλαιο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους, και προς το παρόν δεν είναι σαφές αν θα ανανεωθεί και υπό ποιους όρους. Η εμπόλεμη κατάσταση κοντά στον σταθμό φυσικού αερίου Σούντζα ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών νωρίτερα από την αναμενόμενη.

Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι η απώλεια αυτών των ποσοτήτων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά το επόμενο έτος. Ενώ τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη ευνοήθηκε από σειρά ήπιων χειμώνων, η φετινή χρονιά παραμένει αβέβαιη και η κατάσταση της αγοράς φυσικού αερίου ενδέχεται να επηρεαστεί δραματικά.

Ιδίως σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχτεί ψυχρός, τότε το 2025 δεν θα είναι το ίδιο εύκολη υπόθεση η αναπλήρωση των αποθηκών αερίου, προκαλώντας έτσι ένα φαινόμενο ντόμινο.

Ήδη τονίζεται ότι το πλεόνασμα αερίου που απολάμβανε η Ευρώπη έχει λάβει τέλος και πλέον υπάρχει ενισχυμένος ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία LNG, γεγονός που ανεβάζει το κόστος τους.

LNG υπάρχει άφθονο στην παγκόσμια αγορά και θα έρθει ακόμα περισσότερο μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς κατασκευάζονται αρκετοί νέοι σταθμοί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Το ζήτημα είναι όμως η τιμή του καυσίμου για τους Ευρωπαίους.

Τα τωρινά επίπεδα των 40 ευρώ/MWh θεωρούνται ήδη ακριβά για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ της ενεργειακής κρίσης των περασμένων ετών.

«Σύμμαχος» στις προσπάθειες της Ε.Ε. είναι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα που δείχνουν επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, όπως και οι εκτιμήσεις για αναιμική ανάπτυξη στις ΗΠΑ που αν επιβεβαιωθούν, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη ενεργειακή ζήτηση. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις