Η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο πολιτικός ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγια, «δολοφονήθηκε στο Ιράν». Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Χανίγια δολοφονήθηκε.
Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει πως θρηνεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε στην Τεχεράνη».
Στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, που πρόσκειται στην οργάνωση.
Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως σκοτώθηκαν τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επισκέπτονταν συγγενείς, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού.
«Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», είχε δηλώσει ο κ. Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ντόχα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».
Ποιος ήταν ο Χανίγια
Ο Χανίγια γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι βόρεια της πόλης της Γάζας, από Παλαιστίνιους γονείς που το 1948 είχαν εκτοπιστεί. Φοίτησε σε σχολεία που διαχειριζόταν η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους, και συνέχισε τις σπουδές του στην αραβική λογοτεχνία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.
Συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και εξέτισε αρκετές ποινές σε ισραηλινές φυλακές τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Ο Χανίγια υποστήριζε από το 1994 την ανάμειξη της Χαμάς με την πολιτική με το σχηματισμό κόμματος. Αν και η πρότασή του απορρίφθηκε αρχικά, αργότερα εγκρίθηκε κι ο Χανίγια έγινε πρωθυπουργός όταν η Χαμάς επικράτησε στις εκλογές του 2006 έναν χρόνο μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007.
Το 2012, όταν είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους του Reuters αν η Χαμάς είχε εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, ο Χανίγία απάντησε «φυσικά όχι» και δήλωσε ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί «με όλες τις μορφές – λαϊκή αντίσταση, πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική αντίσταση».
Το 2017, ο Χανίγια ορίστηκε ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, σε μια περίοδο που η οργάνωση διεκδικούσε επιρροή μεταξύ των Παλαιστινίων διεθνώς. Aπό το 2019 μετακινείτο μεταξύ της Τουρκίας και της πρωτεύουσας του Κατάρ Ντόχα, αποφεύγοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας και ενεργώντας ως μεσολαβητής στις συνομιλίες της Χαμάς με το Ιράν ή στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Χανίγια, παρά τη σκληρή ρητορική του, θεωρούνταν μετριοπαθής και ρεαλιστής, σε σύγκριση με τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες, Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ.