Το χτύπημα που έχει στοιχίσει τη ζωή στα κατεχόμενα από το Συρία εδάφη του Ισραήλ είναι ξεκάθαρο μήνυμα πως η Χεζμπολάχ δεν θα εγκαταλείψει τα χαρακώματα. Aυξημένη ανησυχία και φόβους για περεταίρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου έχει προκαλέσει η πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Στην αποτρόπαιη αυτή επίθεση, σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το Σάββατο ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ δέκα και δεκαέξι ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως αγόρι ένδεκα ετών αγνοείται.

Μεσολάβηση ΗΠΑ ζητά ο Λίβανος 

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, πως διέπραξε αυτή τη «φρικιαστική» επίθεση. «Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία.” Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει το πλήγμα στα υψίπεδα του Γκολάν το οποίο στοίχισε με τραγικό τρόπο τη ζωή 12 ανθρώπων. Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Έχουμε υπάρξει σαφείς ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της”, έγραψε ο Λάμι.

Η Χεζμπολάχ —η οποία διέψευσε πως επρόκειτο για δική της ενέργεια— είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το λιβανικό κίνημα πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα».

Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες Κυριακή από τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε.

Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λαζαρινί, επισήμανε μέσω X ότι «επί του παρόντος, μόλις το 14% του εδάφους της Γάζας δεν υπόκειται σε ‘διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης’» των αμάχων, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι προκαλεί «ερήμωση και πανικό».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει.