Η διατροφή που κάνουμε στην ηλικία των 40 μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωή μας και την υγεία μας όταν φτάσουμε στα 70 μας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ως υγιή γήρανση ορίζεται όχι μόνο η απουσία ασθενειών, αλλά και η ικανότητα να ζούμε ανεξάρτητα και να απολαμβάνουμε μια καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουμε, οπότε συμπεριλαμβάνει τη σωματική υγεία, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την διατροφή των εθελοντών με την πορεία της υγείας τους, και διαπίστωσαν πως η υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 40 και μετά αυξάνει έως και 84% τις πιθανότητες να φτάσει κανείς υγιής στα 70 του χρόνια.
Έχει όμως σημασία τι είδους υγιεινή διατροφή κάνει. Οι εθελοντές που ακολούθησαν υγιεινή διατροφή χορτοφαγική δεν είχαν τόσες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς , αντίθετα με αυτούς που έτρωγαν πολλά φυτικής προέλευσης τρόφιμα, ψάρια και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.
Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς είναι αυτοί που τρώνε:
- Πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσεως
- Ωφέλιμα λιπαρά όπως τα ψάρια
- Ξηρούς καρπούς
- Όσπρια
- Γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά

Τις λιγότερες πιθανότητες για υγιείς οργανισμό στα 70 έχουν εκείνοι που τρώνε:
- Πολλά τράνς λιπαρά δηλ. επεξεργασμένα τρόφιμα
- Αλάτι
- Κρέατα και τα προϊόντα τους

Η Ανν-Ζιλί Τεσιέ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, σημειώνει ότι ένα εύρημα που ξεχώρισε ήταν:
Η συσχέτιση μεταξύ της υγιούς γήρανσης και της πλανητικής δίαιτας, η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις φυτικές πρωτεΐνες και τα υγιεινά λίπη. Η διατροφή αυτή συνδέθηκε με 68% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης και η μεσογειακή διατροφή με 67% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις