Σοβαρότατα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, με την Νάξο να κρατάει τα σκήπτρα καθώς, η μεγαλύτερη δεξαμενή της έχει στεγνώσει..!
Στο κυκλαδίτικο νησί, η μεγαλύτερη δεξαμενή νερού έχει στεγνώσει.. ενώ μόνο χελώνες βρίσκονται στον λασπωμένο πυθμένα της,
Ταυτόχρονα το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, προκαλώντας ζημιές στην πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού.
Ο δήμαρχος ανήσυχος δηλώνει ότι: Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες»
Νοτιότερα στην Κάρπαθο οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πισίνες, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, οι αρχές αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό.
Βροχές η Ελλάδα εκτός μερικών εξαιρέσεων έχει να δει μήνες, με τα νησιά μας που έχουν ήδη αρχίσει να φιλοξενούν ένα τεράστιο αριθμό τουριστών, να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα καθώς τα αποθέματα νερού λιγοστεύουν.
«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες, οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να είναι ασφαλές για πόση, οι οποίες, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες» όπως είπε δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.
Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν κανένα από το επεξεργασμένο νερό και πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες της θάλασσας.
«Είναι μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπούσε και τις πόρτες μας, », είπε ενδεικτικά ένας καλλιεργητής της περίφημης πατάτας Νάξου τονίζοντας ότι οι περίφημες πατάτες της Νάξου, που είναι αγαπητές στην Ελλάδα για τη γεύση τους και προστατεύονται από την απομίμηση σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, θα μειώσουν την απόδοση τους, περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης..!
Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τους αρχαίους χώρους, τις παρθένες παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της, ωστόσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών απειλούν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομικής κινητήριας δύναμης της χώρας.
Οι ειδικοί για το κλίμα, φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.
Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις