Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα και οι αιτίες της ανόδου των τιμών χονδρικής κατά τους μήνες Ιουλίο και Αύγουστο αλλά και οι πιθανές λύσεις ώστε να ελαφρυνθούν τα ελληνικά νοικοκυριά.  Παρών και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος και θα εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης

Η δίμηνη διάρκεια της έκτακτης φορολόγησης θα ισχύσει εφόσον αποδειχθεί ότι η στρέβλωση στην αγορά είναι προσωρινή. Η φορολόγηση θα αφορά τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, ο Ήρων και η Elpedison. Τα έσοδα από αυτήν την έκτακτη φορολόγηση, που υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τους δύο μήνες, θα διατεθούν για την χρηματοδότηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος του Αυγούστου. Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος του ρεύματος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, απορροφώντας την αύξηση στη χονδρεμπορική αγορά του Ιουλίου.

Η χονδρεμπορική αγορά κατέγραψε αύξηση περίπου 30% από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο. Για το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται στα 13,57 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η αύξηση τον Αύγουστο θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς, για να απορροφηθεί πλήρως η αύξηση του Ιουλίου, η επιδότηση θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 4 με 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η επιδότηση θα εφαρμοστεί οριζόντια, επηρεάζοντας όλους τους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, όροι ή περιορισμοί. Αναμένεται ότι η κρίση και η στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα τελειώσει σύντομα, οπότε και η επιδότηση θα αφορά μόνο τον Αύγουστο. Ωστόσο, αν κριθεί αναγκαίο ή διαπιστωθεί ότι η στρέβλωση συνεχίζεται, τα μέτρα θα επεκταθούν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις