Το ζήτημα του Κυπριακού βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, δεδομένης της στενής του σύνδεσης με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι συνεχίζει να αμφισβητεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε το ζήτημα αυτό και στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική προεδρία ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό στη δική της ανακοίνωση για τη συνάντηση, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, να συμβάλλει στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σε συνεργασία με την Κύπρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 15 Ιουλίου.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αποκάλεσε τη χώρα του “Μακεδονία” χωρίς το πρόθεμα “Βόρεια”. Παρόλο που στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, ισχυρίστηκε ότι η χρήση του όρου “Μακεδονία” δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτές οι δηλώσεις εντείνουν την ανησυχία για την τήρηση της συμφωνίας από τη νέα κυβέρνηση του VMRO.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις