Για την Ουάσιγκτον αναχώρησε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να θέσει το θέμα της μη χρήσης από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, του συνταγματικού ονόματος της χώρας, σε αντίθεση με ό,τι ρητά προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητηθεί και να καταγραφεί η πρόοδος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρ’ ότι και οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει τη διάθεση να ανανεώσουν τις επαφές τους, εφόσον χρειαστεί, στην Ουάσιγκτον, αν και δεν ήταν στο πρόγραμμα των δύο ηγετών.
Κατά πληροφορίες πιθανολογείται η συνάντηση των δυο ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
- Συζήτηση στο Council on Foreign Relations με με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ
- Επαφές με μέλη Κογκρέσου, και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.
- Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας.
Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας, ενώ είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Η ατζέντα της Συνόδου θα περιλαμβάνει:
- Ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων Συμμαχίας
- Επιβεβαίωση στήριξης Ουκρανίας
- Εμβάθυνση εταιρικών σχέσεων (Ευρωπαϊκή Ένωση και IndoPacific 4)
H Ελλάδα ανήκει στην πλευρά των κρατών που πιέζουν όλους τους συμμάχους να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ώστε να καλύψουν την πρόβλεψη για δαπάνες που ανέρχονται τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των συνόρων και ο ρόλος της Ε.Ε., εντός του ΝΑΤΟ.
Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις