Η κακοκαιρία “Εξπρές” εξακολουθεί να επηρεάζει πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των βορείων περιοχών της Αττικής, της Λέσβου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Θράκης. Η Πολιτική Προστασία έχει εκκινήσει εκτάκτως και έχει ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, καθώς προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυροί κεραυνοί.

Στην Αττική, έχουν ήδη καταγραφεί πολλοί κεραυνοί. Συγκεκριμένα, καταρρακτώδης βροχή έπληξε τον Διόνυσο, ενώ χαλάζι κατέβηκε στον Άγιο Στέφανο και βροχή σημειώθηκε σε Βαρυμπόμπη, Εκάλη και Τατόι. Παρόμοια καιρικά φαινόμενα επηρέασαν επίσης Παλλήνη, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Ραφήνα, ενώ κεραυνοί έπληξαν την περιοχή Λιμικό στο Πόρτο Ράφτη.

Βίντεο από Άνοιξη-Άγιο Στέφανο:

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, τη Χαλκιδική και την Καβάλα, έχει εκδοθεί μήνυμα μέσω του 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα. Στη Θέρμη της Λέσβου, επίσης, καταγράφηκε βροχή.

Στη Στερεά Ελλάδα, τα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν πολλές περιοχές, όπως η Βαθιά Λόγγα στη Φθιώτιδα, η Στυλίδα, η Αράχωβα, το Ζέλι, το Σεσί Παρνασού, η Αμφίκλεια, η Τανάγρα και το Βαθύσταλο Παρνασσού. Επίσης, χαμηλή βροχόπτωση σημειώθηκε στο Πολύδροσο Φωκίδας και στο Κλειδί Βοιωτίας, ενώ βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης Λαμία, Λιβαδειά, Λευκοχώρι Φθιώτιδας και Παρνασσό.

Στη Λαμία, η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες στους δρόμους ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να κληθεί για αντλήσεις υδάτων από καταστήματα. Στη Θεσσαλία, τα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν το Σμόκοβο, την Καστανιά και το Περτούλι, ενώ βροχή κατέβηκε και στη Σαμοθράκη.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και συνεδρίαση του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Ο κ. Κικίλιας επισήμανε την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή στους κεραυνούς, τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, έχουν ήδη καταγραφεί έντονες βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές:

  • Στην Ανατολική Μακεδονία και στις κεντρικές Μακεδονικές περιοχές, κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης), έως τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρωινές έως τις απαγευματινές ώρες.
  • Στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Ανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας, από τις μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε πολλές περιοχές, όπως στη Πέλλα και την Έδεσσα, όπου η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα και μήλα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς. Το φαινόμενο συνοδευόταν από ισχυρές ανεμοθύελλες, επιδεινώνοντας την κατάσταση στον τομέα της γεωργίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολίτες για την ανάγκη αυξημένης ετοιμότητας και προσοχής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Εκδίδονται συστάσεις για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, όπως η ασφάλιση αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές, ο έλεγχος των υδρορροών και η αποφυγή της διέλευσης από πλημμυρισμένους δρόμους και ρέματα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις