Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη ανέδειξε άμεσα στοιχεία που συνδέουν ένα βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes, εντόπισε ότι η χημική ουσία BPA, χρησιμοποιούμενη σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών όπως πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία ελέγχει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Τα αποτελέσματα αυτά, που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, καλούν την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια έκθεσης στην BPA σε συσκευασίες τροφίμων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να διαταράσσει τις ορμόνες στον άνθρωπο.

Αν και η έρευνα συνδέει τη BPA με τον διαβήτη, δεν υπάρχει προηγούμενη μελέτη που να έχει αξιολογήσει άμεσα αν η έκθεση σε αυτήν αυξάνει τον κίνδυνο στους ενήλικες. Τα ευρήματα αυτά παρέχουν τις πρώτες αποδείξεις ότι η έκθεση στη BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές πήραν τυχαία 40 υγιείς ενήλικες για να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε BPA, σε ποσότητα που θεωρείται ασφαλής από την EPA. Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν BPA αντέδρασαν λιγότερο στην ινσουλίνη μετά από 4 ημέρες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ασφαλής δόση της EPA θα πρέπει να επανεξεταστεί και ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να συστήσουν στους ασθενείς τους να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Η μείωση της έκθεσης στο BPA με τη χρήση ανοξείδωτου ή γυάλινου είναι ενδεικτική για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των...

Επικίνδυνη φωτιά στα Γλυκά Νερά: Καίει κοντά στον οικισμό

Η Πυροσβεστική έχει ειδοποιηθεί για φωτιά που ξέσπασε στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...

Ιαπωνία: Τεχνητό δέρμα με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα για πρόσωπα ρομπότ

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν ένα ρομποτικό πρόσωπο με δέρμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell...