Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη σοβαρή της θνητότητα, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες όπως εγκύους, νεογνά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Οι μορφές της νόσου εκτείνονται από ήπια γριπώδη συμπτώματα ή γαστρεντερίτιδα έως σοβαρές επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στην Ελλάδα, παρατηρείται μια αύξηση στα κρούσματα λιστερίωσης για την περίοδο 2023-2024. Από το 2004 έως το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 266 κρούσματα, με τα 31 από αυτά να αναφέρονται μόνο για το 2023. Από αυτά, 2 κρούσματα που αφορούν αλλοδαπή εθνικότητα, διακομίστηκαν σε εξωτερικές υγειονομικές μονάδες, καθώς δεν ήταν δυνατή η παρακολούθηση της έκβασής τους. Από τα υπόλοιπα 29 κρούσματα, 11 οδήγησαν σε θάνατο, με διάμεση ηλικία των ασθενών να είναι 67 έτη και το ποσοστό ανδρών να φτάνει το 58,1%.

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, το 32,1% ήταν κάτοικοι Περιφέρειας Αττικής, το 21,4% Περιφέρειας Κρήτης και το 14,3% Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται σε διάφορες άλλες περιφέρειες. Σημαντικός αριθμός των κρουσμάτων εμφάνισε επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (58,1%), ενώ το 65,5% των κρουσμάτων ήταν ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των υγειονομικών μονάδων σε όλη τη χώρα, την ανταλλαγή δεδομένων με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση επιδημιών τροφιμογενών νοσημάτων.

Επίσης, προωθεί ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη της λιστερίωσης κατά τη διάρκεια της κύησης και συνεργάζεται με εθνικά και διεθνή εργαστήρια για τον γενετικό έλεγχο των κλινικών καλλιεργημάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί στη δημόσια Παιδεία

Οι διορισμοί καλύπτουν όλες τις ειδικότητες και αναμένεται να γίνουν πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025

Durandal: Έκλεψαν το γαλλικό, Εξκάλιμπερ του θρυλικό ιππότη Ρόλαντ

Το αρχαίο σπαθί Durandal, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την πόλη Rocamadour, όπου βρισκόταν καρφωμένο σε βράχο για 1.300 χρόνια.

Τέλος Χαρτοσήμου: Δείτε 100 συναλλαγές για τις οποίες καταργείται η πληρωμή του

Ποιες είναι οι προβλέψεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται - Ποιοι θα επιβαρυνθούν και ποιοι θα απαλλαγούν από το νέο «ψηφιακό χαρτόσημο».

ΒΙΝΤΕΟ: Viral ο απελπιστμένος νέος που έστειλε μήνυμα στον Μητσοτάκη

Η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε σημαντική άνοδο της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε επιχειρηματίες και πολίτες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Προσοχή από την αφρικανική σκόνη – ΟΙ συστάσεις του υπουργείου Υγείας 

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ενημερώνει για τις συνθήκες μέσω του δικτύου μετρήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επαναβεβαιώνοντας τις συστάσεις που απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...