Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’ γύρο 

Οι Γάλλοι θα είναι πάλι στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά η επανεκλογή δεν σημαίνει αυτόματα πλειοψηφία για τη Μαρίν Λε Πεν. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αποτελείται από 577 έδρες, συμπεριλαμβανομένων 13 υπερπόντιων και 11 εκλογικών περιφερειών για τους Γάλλους στο εξωτερικό. Για να κατακτήσει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία, χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες. Η συμμαχία του Μακρόν, Ensemble, διαθέτει μόνο 250 έδρες στην τωρινή Εθνοσυνέλευση, αναγκαζόταν να αναζητά υποστήριξη για την προώθηση νόμων από άλλα κόμματα.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών αποκλείονται όσοι υποψήφιοι δεν αποσπούν τουλάχιστον 12,5% των ψήφων σε τοπικό επίπεδο. Ο υποψήφιος που συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, με συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τετάρτου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε μερικές εκλογικές περιφέρειες, κερδίζει αυτόματα.

Στον δεύτερο γύρο, που διεξάγεται στις 7 Ιουλίου, οι υποψήφιοι είναι δύο, τρεις ή μερικές φορές τέσσερις, ενώ μπορεί να υπάρχουν αποσυρθέντες υποψήφιοι για να ενισχυθούν οι πιθανότητες κάποιου συμμάχου να κερδίσει.

Το Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με προβλέψεις πέντε δημοσκοπικών εταιριών, κινείται σε ποσοστό από 33,5% έως 34,5%. Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) κερδίζει ποσοστά από 28,5% έως 31,5%. Ο εκλογικός συνδυασμός του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) καταγράφει ποσοστά από 19% έως 23%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν ποσοστά από 6,7% έως 10%.

Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, η Μαρίν Λε Πεν εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας. Το “στρατόπεδο Μακρόν” παρουσιάζεται σχεδόν αφανές, ενώ ο Ζορντάν Μπαρντελά της Εθνικής Συσπείρωσης καταληκτικά δήλωσε ότι οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για αλλαγή.

Το Συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η Άκρα Αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της...

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φωτιά» οι τιμές τον Ιούλιο – Οι χρεώσεις ανά πάροχο 

Οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο...

Νέες καταβολές απο 100 έως 280 ευρώ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το καλοκαίρι, αναμένεται η χορήγηση αναδρομικών ποσών από 100...

Ενημερωτικό Δελτίο

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

“Μπαράζ” αντιδράσεων από τα κόμματα για την επίθεση Αυγενάκη

Ντόμινο αντιδράσεων έχει προκληθεί από τη δημοσιοποίηση του βίντεο όπου καταγράφεται η χειροδικία κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη...

Σταϊκούρας για Αυγενάκη:«Καταδικάζω οποιαδήποτε εκδήλωση βίας»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας , εξέφρασε απόλυτη καταδίκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...