Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Κάλπες για τρεις τον Οκτώβριο – Η στρατηγική Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνου

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον σε μια εσωκομματική προεκλογική περίοδο διάρκειας 3,5 μηνών, μετά την έγκριση της πρότασης του Νίκου Ανδρουλάκη για διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στις 6 και 14 Οκτωβρίου. Στους ήδη ανακοινωμένους υποψήφιους περιλαμβάνονται ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, ενώ δεν αποκλείονται νέες υποψηφιότητες στο προσεχές διάστημα.

Μετά τις εκλογές, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει, με την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κύλησε γενικά ήρεμα, παρά κάποιες μικροεντάσεις σχετικά με την ποσόστωση των ομιλητών και κάποιες αιχμές από την τρέχουσα ηγεσία. Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για εκλογές στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου έγινε δεκτή από τους Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο, καθώς και από τους υπόλοιπους ομιλητές, καθιστώντας τη ψηφοφορία τυπική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το κόμμα έχει πλέον εκλεγμένα όργανα και όχι διορισμένα. Ο Χάρης Δούκας διαφώνησε με την ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων από την ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι η 3η θέση δεν καθιστά το ΠΑΣΟΚ δύναμη ανατροπής ή σε τροχιά διακυβέρνησης, προτείνοντας την ανάγκη υπέρβασης μετά την προεδρία του Ανδρουλάκη. Ο Παύλος Γερουλάνος απέφυγε τις επικρίσεις, τονίζοντας την ανάγκη για ένα κοινωνικά πλειοψηφικό σχέδιο και άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δεν ανακοίνωσε υποψηφιότητα αλλά έθεσε τις βάσεις για μια πιθανότητα, τονίζοντας την ανάγκη για γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ ώστε να εκφράσει μια διαφορετική πολιτική.

Οι επίσημες υποψηφιότητες για την προεδρία μπορούν να κατατεθούν έως και 3 εβδομάδες πριν την 6η Οκτωβρίου, δίνοντας επαρκή χρόνο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για τη διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού. Δεδομένου ότι προβλέπονται δύο γύροι εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν θα είναι καθοριστικές.

Εκτός από τον Μιχάλη Κατρίνη, φημολογείται η πιθανή υποψηφιότητα του Παύλου Χρηστίδη και της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να έχει κάνει διερευνητικές επαφές για αυτό το ενδεχόμενο.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εντάξουν το ζήτημα της κεντροαριστεράς στον προεκλογικό τους λόγο, κάτι που θα είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει υποσχεθεί πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Χάρης Δούκας επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη του στον Δήμο Αθηναίων με τη σύμπραξη προοδευτικών δυνάμεων, και ο Παύλος Γερουλάνος έχει πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες κατά τη δημοτική του θητεία.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι πρέπει να διαχειριστούν και τις απόψεις της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία εν μέρει είναι επιφυλακτική για την προοπτική της κεντροαριστεράς, ειδικά αν αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγιση αυτού του τμήματος της βάσης θα είναι κρίσιμη για το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Θ.Καρτερός κατά Σ.Κασσελάκη: «Tο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Κασσελάκης, εσείς είστε το πρόβλημα»

«Βέλη» κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέταξε ο Θανάσης Καρτερός, με ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

ΕΦΚΑ: Προθεσμία για ρύθμιση οφειλών έως τις 21 Ιουλίου

Ο ΕΦΚΑ έχει ορίσει προθεσμία μέχρι τις 21 Ιουλίου για τη ρύθμιση των οφειλών περίπου 40.000 οφειλετών, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Ενοίκια τριών ταχυτήτων στην Αθήνα – Που εκτοξεύονται οι τιμές

Οι διαφορετικές κατηγορίες των τιμών ενοικίων στην Αττική, από τις υψηλές τιμές στις πολυτελείς γειτονιές όπως το Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο, έως τις πιο προσιτές περιοχές όπως η Πλατεία Αμερικής και ο Κολωνός.

Ίλιον: Απολύθηκαν 14 γιατροί από τα δυο Κέντρα Υγείας 

Η υγειονομική κρίση στον Δήμο Ιλίου εντείνεται, καθώς 14 γιατροί απολύθηκαν πρόσφατα από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Ο Δήμος αντιδρά επειγόντως, ετοιμάζοντας κινητοποιήσεις

Ενημερωτικό Δελτίο

Θ.Καρτερός κατά Σ.Κασσελάκη: «Tο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Κασσελάκης, εσείς είστε το πρόβλημα»

«Βέλη» κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέταξε ο Θανάσης Καρτερός, με ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σήμερα στις 10:00 συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω αντιπαράθεσης Κασσελάκη – Τσίπρα

Σήμερα στις 10:00 πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχίας,

Μήνυση υπέβαλε ο υπάλληλος του αεροδρομίου κατά του Λευτέρη Αυγενάκη

Μήνυση κατά του Λευτέρη Αυγενάκη για εξύβριση και απειλή κατέθεσε ο υπάλληλος του αεροδρομίου, θύμα της βιαιοπραγίας του βουλευτή.

Αυγενάκης: «Είμαι βουλευτής, έχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό μετά το επεισόδιο στο αεροδρόμιο

Την ασυλία του επικαλέστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, προτάσσοντας τη βουλευτική του ιδιότητα, μπροστά στον αστυνομικό που εκλήθη από τον 22χρονο υπάλληλο στο αεροδρόμιο, λίγα λεπτά μετά το επεισόδιο με τον διαγραφέντα, πλέον από τη ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου.