Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Ζορντάν Μπαρντελά: Ο πρώτος ακροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά αναμένεται να κληθεί τον Ιούλιο για να αναλάβει ίσως την ηγεσία της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, αν το Κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National ή RN) κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Παρότι η πρώτη σκέψη μπορεί να πηγαίνει στη Μαρίν Λεπέν όταν ακούμε για γαλλική ακροδεξιά, ο επόμενος πρωθυπουργός μπορεί να είναι ο Μπαρντελά.

Ο Μπαρντελά έχει ανέβει στην ιεραρχία του κόμματος με εκπληκτική ταχύτητα, ξεκινώντας ως εκπρόσωπος τύπου το 2017 και γίνοντας πρόεδρος σε μόλις πέντε χρόνια. Γεννημένος το 1995 στο Drancy, ένα από τα γνωστά γαλλικά banlieues, ο Μπαρντελά έχει ιταλική καταγωγή με παππού από την Αλγερία. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στη Σορβόννη πριν εστιάσει στην πολιτική. Είναι γνωστός για τη χρήση του ταπεινού του προσωπικού υπόβαθρου για να προσελκύσει ψηφοφόρους, κυρίως από τις λαϊκιστικές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ έχει αναδειχθεί και ως δημοφιλής πολιτικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετούς ακολούθους στο TikTok.

@jordanbardella

Dimanche, si le peuple vote, le peuple gagne ! 🇫🇷 #DimancheJeVoteBardella

♬ son original – Jordan Bardella

Η προσωπικότητα του Μπαρντελά έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και κριτικής, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επικοινωνιακή του επιδεξιότητα υπερέχει του πολιτικού του σχεδίου και της ουσίας. Παρ’ όλα αυτά, η νεαρή και δυναμική πολιτική του εμφάνιση έχει μαλακώσει την αυστηρή εικόνα του κόμματος, ενισχύοντας την απήχηση του ιδίως στη νεολαία και τις γυναίκες ψηφοφόρους.

Η αξιολόγηση που δέχεται ο Μπαρντελά για τις “αδικαιολόγητες” απουσίες του στο Ευρωκοινοβούλιο έχει συνδεθεί παράλληλα με την κριτική για τη στάση του σε θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης. Παρόλο που δημοσίως υποστήριξε αυτά τα θέματα, δεν παρευρέθηκε για τις αντίστοιχες ψηφοφορίες.

Ο Μπαρντελά έχει δεσμευτεί να “αποκαταστήσει την τάξη” και να περιορίσει τη μετανάστευση, ενώ ταυτόχρονα έχει υποχωρήσει σε θέματα όπως η αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας, που παλιότερα υποστήριζαν πιο ακραίες θέσεις.

Σύμφωνα με τον Holger Schmieding, επικεφαλή οικονομολόγο της Berenberg Bank, ο Μπαρντελά και η Λεπέν προσπαθούν να καταστήσουν αποδεκτές τις θέσεις τους από τους ψηφοφόρους και τις αγορές, αποφεύγοντας την αναταραχή. Αυτό συμπεριλαμβάνει το “στρογγυλέματο” ορισμένων “σκληρών” οικονομικών πολιτικών, όπως η αντιστροφή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και μεγάλες φορολογικές μειώσεις για νέους ή χαμηλόμισθους πολίτες.

Ακόμα και αν ο Μακρόν βρεθεί να χρειαστεί την υποστήριξη του Μπαρντελά για τη σύσταση νέας κυβέρνησης, υπάρχει αβεβαιότητα εάν ο ίδιος θα αποδεχθεί την πρόταση, παρά τη διαβεβαίωση του ότι δεν θα γίνει “δεκανίκι” του προέδρου και θα κυβερνήσει με πλειοψηφία.

Ο Jean-Yves Camus, ερευνητής της ακροδεξιάς στο Ίδρυμα Jean-Jaurès, εκφράζει αμφιβολίες για το εάν ο Μπαρντελά θα αρνηθεί την ευθύνη της πρωθυπουργίας, δεδομένου της αναμονής εκατομμυρίων ψηφοφόρων του RN. Ωστόσο, αναγνωρίζεται η πιθανότητα ότι η ανάληψη της εξουσίας χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να δημιουργήσει χαοτικές καταστάσεις, ιδίως ενόψει της προεδρικής προσπάθειας της Λεπέν το 2027.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Αυγενάκης: «Είμαι βουλευτής, έχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό μετά το επεισόδιο στο αεροδρόμιο

Την ασυλία του επικαλέστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, προτάσσοντας τη βουλευτική του ιδιότητα, μπροστά στον αστυνομικό που εκλήθη από τον 22χρονο υπάλληλο στο αεροδρόμιο, λίγα λεπτά μετά το επεισόδιο με τον διαγραφέντα, πλέον από τη ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου.

Το παρασκήνιο της διαγραφής Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ: Το μήνυμα Μητσοτάκη για την αλαζονεία

Μονόδρομος ήταν η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και μια ευκαιρία να στείλει μήνυμα προς όλα τα στελέχη της ΝΔ, πως δε θα γίνουν αποδεκτές ακραίες συμπεριφορές, όπως κατάχρηση εξουσίας και αλαζονεία.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Σήμερα, πολλές περιοχές της χώρας αναμένουν κακοκαιρία, με έντονα...

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μια σερβιτόρα, η Liahna Bertels, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μια παρέα επτά ατόμων...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...