Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης προετοιμάζει το δρόμο για την εξουσία – Οι στρατηγικές του ενόψει

Αναμένεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πιθανόν θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, ο Στέφανος Κασσελάκης θα παράσχει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το πώς έχει σχεδιαστεί να εξελιχθεί το ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή.

Με το μανιφέστο που παρουσίασε χθες και την ανακοίνωση των έξι πυλώνων για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 μέσω διαδικτύου, έστειλε ιδιαίτερα σημαντικά μηνύματα, τα οποία αφορούσαν τόσο τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά του κόμματος, όσο και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Ο Κασσελάκης προσδιόρισε έξι κύριους άξονες που, κατά την άποψή του, θα προσδώσουν κυβερνητική προοπτική:

  • Η οικονομική εξυγίανση
  • Το καταστατικό συνέδριο
  • Το κυβερνητικό πρόγραμμα
  • Η σκιώδης κυβέρνηση
  • Το μητρώο στελεχών
  • Και ο ακτιβισμός

Πηγές υπογραμμίζουν ότι “ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το λάθος του Νίκου Ανδρουλάκη που άφησε αδρανή το χρόνο, καθώς εμείς αντιμετωπίζαμε δύο διασπάσεις. Θα προχωρήσει σε κινήσεις που σε έξι μήνες από τώρα θα δώσουν κυβερνητική προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ και θα λήξουν εκ των πραγμάτων τις συζητήσεις για αδόκιμες πολιτικές συγκολλήσεις”.

Το μοντέλο του ισπανικού “Podemos” είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα για τις οργανώσεις. Εκτός από όσα έχει ήδη ανακοινώσει ο Κασσελάκης – αμεσοδημοκρατία, ψηφιοποίηση, αξιοκρατία, μεγαλύτερη ισχύς στη βάση και πιο ευέλικτα όργανα – έχουν προταθεί και άλλες ιδέες για μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, όπως το “αντεστραμμένο Τ” μοντέλο του Podemos.

Αυτό σημαίνει την ίδρυση ισχυρών πρωτοβάθμιων οργανώσεων, την κατάργηση των νομαρχιακών διαιρέσεων και τη δημιουργία ad hoc συμβουλευτικών οργάνων που θα συγκροτούνται και θα εισηγούνται για συγκεκριμένα ζητήματα.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει να εκφράζει αμφισβήτηση για τον απεριόριστο εξουσιοδοτισμό του προέδρου, μέσω άμεσης επαφής με τη βάση, προτείνοντας ένα μεσαίο μοντέλο αντί για την υπάρχουσα λενινιστική προσέγγιση.

Παράλληλα, σήμερα ο κ. Κασσελάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδόφορο, στο πλαίσιο της επίσημης του επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα των εκδόσεων και δημοσιογράφους της «Wall Street Journal», καθώς και με άλλα ΜΜΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου καταγράφηκε να επιτίθεται σε...

“Μπαράζ” αντιδράσεων από τα κόμματα για την επίθεση Αυγενάκη

Ντόμινο αντιδράσεων έχει προκληθεί από τη δημοσιοποίηση του βίντεο όπου καταγράφεται η χειροδικία κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη...

Στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ για εξηγήσεις ο Αυγενάκης

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καλείται να παραστεί ενώπιον του Σταύρου Καλαφάτη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που...

Σταϊκούρας για Αυγενάκη:«Καταδικάζω οποιαδήποτε εκδήλωση βίας»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας , εξέφρασε απόλυτη καταδίκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο...