Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Iσχυροποιείται το δίκτυο πόλεων για την ένταξη μεταναστών

Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων εισέρχεται σε μια νέα φάση με την ένταξη επτά νέων μελών και την ανανέωση του πλαισίου συνεργασίας, μετά από συνάντηση στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Αυτό το δίκτυο ελληνικών δήμων ανταλλάσσει και αναπτύσσει κοινές πρακτικές για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών. Ιδρύθηκε το 2018 με συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιείται υπό την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση των δομών των δήμων όπως τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών και οι Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, και η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και επικοινωνίας, αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες δράσης για το Δίκτυο Πόλεων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επισημαίνει: “Η διασφάλιση της συνοχής σε κοινωνίες με πολιτισμική διαφοροποίηση είναι προτεραιότητα και οι πόλεις διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αναζήτηση και εφαρμογή λύσεων.

Με την υπογραφή αυτού του μνημονίου, οι παρόντες δήμοι δεσμεύονται όχι μόνο να υλοποιήσουν πολιτικές ένταξης, αλλά και να συνεργαστούν με την κεντρική κυβέρνηση για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτή η προσπάθεια θα επωφελήσει όχι μόνο τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στους δήμους, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες”.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, πρόσθεσε: “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως μία από τις ιδρυτικές πόλεις, θα συμβάλει με την εμπειρία και τις δομές του για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και σχεδιάζονται νέες διαπολιτισμικές δράσεις με στόχο την ένταξη και την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών τρίτων χωρών”.

Η πρόοδος αυτή συμβαίνει τη στιγμή που η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα αποτελεί κεντρικό στόχο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε μια συνάντηση που περιλάμβανε εκπροσώπους από 21 Δήμους της χώρας, συζητήθηκε η αξία της συνεργασίας τους με τις τοπικές αρχές για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι από τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Βέροιας, Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Λαμιέων, Λάρισας, Πειραιά και Χανίων, καθώς και από τα Ελληνικά Φόρουμ Προσφύγων και Μεταναστών.

Επιπλέον, νέοι Δήμοι υπέγραψαν ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας, με τους Αγία, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καβάλας, Καλλιθέας, Μυτιλήνης και Σερρών να συμπεριλαμβάνονται πρώτοι. Αναμένεται η συμμετοχή και άλλων Δήμων στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη.

Οι κύριοι άξονες συνεργασίας περιλαμβάνουν:

  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνώσεων για την ενσωμάτωση Πολιτών Τρίτων Χωρών και την προώθηση αρμονικής συνύπαρξης.
  • Υποστήριξη της λειτουργικής ικανότητας τοπικών υπηρεσιών μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και δικτύωσης δημοτικών δομών.
  • Πραγματοποίηση επισκέψεων μελέτης σε Δήμους για αναγνώριση αναγκών και προκλήσεων, καθώς και ανταλλαγή εμπειριών.
  • Εντοπισμός χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου και συμμετοχή σε προτάσεις χρηματοδότησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν,...

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα...

Προσλήψεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων

Ανακοινώνεται η πλήρωση συνολικά τριάντα τεσσάρων (34) θέσεων Ειδικού...

Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών: 7 στις 10 προσφυγές φορολογουμένων απορρίπτονται

Ένα σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων που απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα καταγγελία σε βάρος του Μπέου – -Μετά τις απειλές τον σέρνει και στα δικαστήρια

Μετά τις απειλές του Αχιλλέα Μπέου εναντίον του δημοτικού συμβούλου της πολιτικής ομάδας "Λαϊκή Συσπείρωση" Κώστα Γαργάλα, χρησιμοποιώντας προσβλητικές εκφράσεις όπως "θα φας χαστούκια"...

«Καρφί» Κ.Μπακογιάννη κατά Χάρη Δούκα – Η Αθήνα δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης

Ο Κώστας Μπακογιάννης δημοσίευσε ένα αιχμηρό μήνυμα στα social media, αναφορικά με τον τρέχοντα δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα. Στην ανάρτησή του, εξέφρασε τη...

Εργασίες συντήρησης στην 30η Επαρχιακή Οδό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εργασίες συντήρησης στην 30η Επαρχιακή Οδό (Ν. Ρύσιο Ταγαράδες- Αγία Παρασκευή – Σουρωτή- Βασιλικά) θα πραγματοποιηθούν από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας...

Μοναδικό θέαμα με συναρπαστικούς αγώνες στο PIRAEUS MASTERS 2024 στην πλατεία Κοραή

Επί 4 ημέρες η «καρδιά» του beach volley «χτυπούσε» στο κέντρο του Πειραιά Σε ένα μοναδικό σκηνικό με  τους τελικούς αγώνες να συναρπάζουν ολοκληρώθηκε χθες...