Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ζήτησε ο Απόστολος Λύτρας – Τι φοβάται

Ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας έχει επισημάνει στη διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος ότι υπάρχουν κρατούμενοι με τους οποίους είχε βρεθεί αντιμέτωπος στις δικαστικές αίθουσες, θέτοντας θέμα για την ασφάλειά του.

Η διαβίωση του κύριου Λύτρα στη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού δεν εξελίσσεται καθόλου ομαλά. Μετά τον καυγά της πρώτης βραδιάς ο κύριος Λύτρας έχει να αντιμετωπίσει κάτι πολύ χειρότερο: Τους ανθρώπους που έχει στείλει πίσω από τα σίδερα ο ίδιος!, οι οποίοι είναι σκληροί ποινικοί.

Ο 52χρονος ποινικολόγος βρέθηκε σε κελί υψίστης ασφαλείας μαζί με άλλους δύο κρατούμενους. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία από την Αράχοβα που είχε συλληφθεί και κατηγορείται για απάτες και ακόμα έναν επιχειρηματία, ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας καταστημάτων, που είναι κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών.

Στο συγκεκριμένο κελί υπάρχουν δύο κουκέτες και συνολικά τέσσερα κρεβάτια. Έτσι με δεδομένο ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ήδη επιλέξει κρεβάτι,  ο Απόστολος Λύτρας, αναγκάστηκε να πάρει όποιο κρεβάτι βρήκε, επιλέγοντας το πάνω κρεβάτι στη μία από τις δύο κουκέτες.

Ο γνωστός δικηγόρος είχε και την πρώτη σύγκρουση με έναν συγκρατούμενο του. Συγκεκριμένα ο είχε προστριβή με τον επιχειρηματία από την Αράχοβα για το ζήτημα του τσιγάρου. Ο ποινικολόγος είναι μανιώδης καπνιστής κι όταν πήγε να ανάψει τσιγάρο, ο επιχειρηματίας του είπε ότι έχει κάνει εγχείρηση στους πνεύμονές και να μην ανάψει το τσιγάρο του.

Σε ακρόαση που είχε με τη διευθύντρια των φυλακών εξέφρασε φόβους για τη ζωή του, καθώς είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με ανθρώπους που έχουν οδηγηθεί στη φυλακή λόγω υποθέσεων που έχει αναλάβει.

Ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης, Πρόεδρος Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας μίλησε στο Live News για τις πρώτες ώρες του Απόστολου Λύτρα στον Κορυδαλλό.

«Δεν είναι μόνο η πρώτη νύχτα δύσκολη για κάποιον νεοεισερχόμενο κρατούμενο. Είναι ο πρώτος κι ενδεχομένως και ο δεύτερος μήνας που είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι. Η ψυχολογία των νεοεισακτέων κρατουμένων επιβαρύνεται πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό και σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι», είπε αρχικά.

Για το ζήτημα ασφάλειας που έθεσε ο Απόστολος Λύτρας, ο κ. Βαρσάμης ανέφερε πως «ο κάθε κρατούμενος μπορεί να θέσει ζήτημα ασφάλειας, πολύ περισσότερο όταν είναι δικηγόρος, αστυνομικός, γιατρός και μπορεί να έχει χειριστεί υποθέσεις ανθρώπων που βρίσκονται στη φυλακή και έχουν έρθει αντιμέτωποι στα δικαστήρια κι είναι λογικό να επικαλεστούν αυτούς τους λόγους. Οι λόγοι εξετάζονται κι όταν κριθούν λογικοί, η διεύθυνση παίρνει τα ανάλογα μέτρα».

O Απόστολος Λύτρας μένει στο κελί 4, το οποίο σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα είναι το καλύτερο στις εγκαταστάσεις ενώ δεν προαυλίζεται, κατόπιν δικής του απόφασης.

Εντωμεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ποινικολόγος κατηγορεί τα ΜΜΕ για ανθρωποφαγία την στιγμή που ο ίδιος εκμεταλλευόταν τα ΜΜΕ με την παρουσία του και τις δηλώσεις του.

Μάλιστα κάνει λόγο για ανθρωποφαγία προς το πρόσωπο της συζύγου του, την οποία μια εβδομάδα πριν ξυλοκόπησε βάναυσα ο ίδιος.

Ο Μανώλης Λύτρας, πατέρας του γνωστού ποινικολόγου, μίλησε στο «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» του MEGA. «Τσακώθηκαν και άπλωσε το χέρι του ο Αποστόλης. Περιμένουμε σε κανένα μήνα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης. Θα το περάσουμε τι να κάνουμε. Ποτέ δεν θα σήκωνε χέρι ο γιος μου. Έδωσε αφορμή η γυναίκα του. Ήταν η κακιά η ώρα».

Στην εκπομπή μίλησε και ο γνωστός ποινικολόγος, Γιάννης Γλύκας: 

«Κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη. Εδώ και καιρό υπάρχει ένας μη σεβασμός της προσωπικότητάς του, πέρα από την πράξη του που είναι καταδικαστέα. Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες δολοφονίας χαρακτήρα κατά του Απόστολου Λύτρα. Ακόμα και αυτός που πρόβαλλε τη ζωή του έχει δικαιώματα. Η προσωπικότητά του και η μέχρι τώρα ζωή είναι διαφορετική από την πράξη του. Η πράξη του είναι καταδικαστέα. Είναι μία πράξη που δεν την περίμενε κανείς. Κανείς δεν δίνει συγχωροχάρτι και από την άλλη είναι άλλο η ανθρωποφαγία.

Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη από τον ίδιο την πρώτη μέρα. Η ωμή παρέμβαση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι απαράδεκτη. Αυτοί που ελέγχουν είναι οι επιθεωρητές δικαιοσύνης. Η απόφαση της αποφυλάκισης ήταν απόλυτα και ορθά δικαιολογημένη. Η υποχρεωτική φύλαξη του κατηγορουμένου είναι εκτός της διαδικασίας μία δίκαιης δίκη. Αλίμονο αν μία κατάθεση σε αστυνομικό τμήμα να οδηγεί κάποιον άνθρωπο στη φυλακή. Ειναι πλήρης παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων».

Ο Απόστολος Λύτρας έχει περιθώριο αντίδρασης δέκα ημερών από την ημέρα που του επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση, αφού μπορεί να προσφύγει μέχρι το τέλος του μήνα ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και να ζητήσει την άρση της προσωρινής κράτησης ή την αντικατάστασή της με άλλους περιοριστικούς όρους.

Σε κάθε περίπτωση μόλις συμπληρωθούν 6 μήνες προσωρινής κράτησης ενός κατηγορουμένου το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφαίνεται για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησης, ενώ σε περίπτωση που παραταθεί η κράτηση συνεδριάζει ξανά πριν συμπληρωθούν 12 μήνες.

Ο ποινικολόγος που θα καθίσει με διαδικασία-εξπρές, έπειτα και από εντολή του Αρείου Πάγου για προτεραιότητα της υπόθεσης, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα δικαστεί για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, κακούργημα δηλαδή με πλαίσιο ποινής από 5 έως 20 έτη κάθειρξης. Πάντως, το «ταβάνι» της ποινής αφορά περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό ή αναπηρία ή μόνιμη παραμόρφωση ή αν τον εμπόδισε σημαντικά και για πολύ χρόνο να χρησιμοποιεί το σώμα ή τη διάνοιά του.

Κατά συνέπεια, ο Απόστολος Λύτρας, εφόσον καταδικαστεί και του επιβληθεί ποινή, θα διεκδικήσει την αναστολή της μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, αφού δεν τον περιλαμβάνουν οι αλλαγές στο πλέγμα διατάξεων της ενδοοικογενειακής βίας που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σύμφωνα με τις οποίες οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας εκτίονται, χωρίς να δίνεται αναστολή και χωρίς να μπορεί να μετατραπεί η ποινή τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κακοκαιρία: Καταιγίδα με κεραυνούς και χαλάζι στην Αττική, βροχές και άνεμοι στη δυτική Ελλάδα

Πολιτική Προστασία συστήνει προσοχή και μέτρα αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων

Ο Γιώργος Τσούνης αποχωρεί από τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ – «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή»

Μια περίοδος εξαιρετικής τιμής και αφοσίωσης στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

ΒΙΝΤΕΟ: Viral ο απελπιστμένος νέος που έστειλε μήνυμα στον Μητσοτάκη

Η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε σημαντική άνοδο της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε επιχειρηματίες και πολίτες.

Πότε θα επιστρέψει στη μουσική σκηνή ο Σφακιανάκης – Η αποκάλυψη Αρσενάκου

Η εμπειρία του Γιώργου Αρσενάκου με την Panik Records και τις συνεργασίες του με κορυφαίους ελληνικούς καλλιτέχνες όπως ο Νότης Σφακιανάκης