Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Όλοι εναντίον Ανδρουλάκη – δέχτηκε σφοδρή κριτική

Η ανάγκη για μια “αναγκαστική προσγείωση” στις κάλπες, μέσα στο 2024, οδηγεί τον Νίκο Ανδρουλάκη και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν ένα ισχυρό μπλοκ αντίστασης κατά των προσπαθειών της Χαριλάου Τρικούπη να αναβιώσει δυναμικά το κόμμα προς τα τέλη του 2025.

Ήδη από την προηγούμενη νύχτα, όταν ολοκληρώθηκε η έντονη συνεδρίαση, οι κορυφαίοι αυτοί παίκτες άρχισαν να προετοιμάζονται για έναν δεύτερο, ακόμα πιο αποφασιστικό γύρο αντιπαράθεσης με την Τρικούπη. Παρά τον αριθμητικό συσχετισμό που διατηρεί στην Κεντρική Επιτροπή και που μπορεί να επηρεάσει την κρίσιμη διαδικασία, ακόμη και πρώην υποστηρικτές της Τρικούπης κινούνται ταχύτατα προς ένα ενωμένο μπλοκ που απαιτεί γρήγορες αποφάσεις για την αναγκαία αλλαγή πορείας μέσα στον Ιούνιο.

Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε σαφώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, και αποτελεί τώρα κινητήρια δύναμη για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, ιδανικά πριν από τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Στρατηγικές που συζητήθηκαν σε μεταμεσονύκτιες συναντήσεις αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις που θα βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τη στασιμότητα και την εσωστρέφεια.

Η ανάγκη για τέτοιες αλλαγές ενισχύεται από τις απειλές διαγραφών, οι οποίες ενίσχυσαν τις εξελίξεις και προκάλεσαν έντονη κινητοποίηση γύρω από το αίτημα για γρήγορη ανανέωση. Οι αρχηγοί της Τρικούπη κρίθηκαν για την αδυναμία τους να δημιουργήσουν τις συνθήκες αναβάθμισης του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, κάτι που καταδεικνύεται από τα εκλογικά αποτελέσματα που το κράτησαν στην τρίτη θέση. Παλαιότεροι υποστηρικτές τους εκφράζουν πλέον αμφιβολίες και ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία του κόμματος.

Οι αναγκαίες αλλαγές στην ηγεσία και στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνουν άμεσα και με ενεργή συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, όπως επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις.

Ανδρουλάκης προτείνει ενότητα και σταθερότητα στο ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις κριτικές ενώπιον ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου στην αίθουσα του ισογείου της Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας δίπλα του τον εκπρόσωπο Τύπου, Θανάση Γλαβίνα, και όχι τον Γραμματέα του κόμματος και στενό συνεργάτη του, Ανδρέα Σπυρόπουλο, όπως συνήθως γίνεται στις κομματικές συνεδριάσεις.

Ο Γραμματέας, παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και παρέμεινε στην αίθουσα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, απέφυγε να πάρει τον λόγο και να αντιμετωπίσει τα σενάρια περί παραίτησής του. Παρά τις πολλές «καυτές» ερωτήσεις που παρέμειναν αναπάντητες σχετικά με το μέλλον του κόμματος και την στρατηγική που πρόκειται να ακολουθηθεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θα προτείνει μια πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή που θα είναι όσο το δυνατόν πιο ενωτική και θα καλύπτει όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει. Επιπλέον, κάλεσε όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία να δηλώσουν «παρών», επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να ενισχύσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Από τη χθεσινή διαδικασία καθίσταται σαφές ότι η υποστήριξη της πρότασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για εκλογή ηγεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου ενισχύθηκε έντονα. Οι διαρροές για ενδεχόμενες κάλπες ακόμη και τον Ιούλιο εξαφανίστηκαν γρήγορα, πριν συναντηθούν οι διάφορες τάσεις στη χθεσινή συνάντηση.

Πολλοί, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, Πέτρος Ευθυμίου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Τόνια Αντωνίου, Έφη Χαλάτση, Χαρά Κεφαλίδου, Μιλένα Αποστολάκη, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Χάρης Καστανίδης και άλλοι, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην πρόταση, αντιμετώπισαν τις κριτικές από τους “προεδρικούς” που προσέμεναν τη συγκρότηση πρότασης διακυβέρνησης χωρίς άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών. Αντιθέτως, ο Μανώλης Χνάρης από το Ρέθυμνο υποστήριξε τη γραμμή του Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας την επιτυχία της περιφέρειας στις εκλογές.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ενώπιον των κριτικών, επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας και της αποφυγής διχαστικών λόγων, υποστηρίζοντας ότι όλα τα στελέχη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Σχετικά με τη στρατηγική και το χρονοδιάγραμμα προς τις κάλπες, προτάσεις όπως εκλογή από τη βάση ή έκτακτο Συνέδριο εξετάζονται επιμελώς στα γραφεία, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη εξετάζει τις επιλογές της με περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Φωτίου απαντά στην Κεφαλογιάννη “άει στο διάολο”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής...

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,...

Νέα καταγγελία σε βάρος του Μπέου – -Μετά τις απειλές τον σέρνει και στα δικαστήρια

Μετά τις απειλές του Αχιλλέα Μπέου εναντίον του δημοτικού...

Εξαήμερη εργασία: Η νέα αποστολή της Κεραμέως

Στις 14 Ιουνίου, μετά το εκλογικό ανασχηματισμό, η Νίκη...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Φωτίου απαντά στην Κεφαλογιάννη “άει στο διάολο”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρατηρήθηκε ένταση μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Θεανώς...

Εξαήμερη εργασία: Η νέα αποστολή της Κεραμέως

Στις 14 Ιουνίου, μετά το εκλογικό ανασχηματισμό, η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε ως υπουργός Εργασίας, με την προσδοκία να ολοκληρώσει την επιβολή της εξαήμερης εργασίας,...

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Έλενα Ακρίτα. Με ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια,...

Χαρίτσης: Χρειαζόμαστε επειγόντως και στην Ελλάδα μια εναλλακτική ενωτική Αριστερά

Στην ανάρτησή του, Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει ότι η Δεξιά στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία της Μαρίν Λεπέν...