Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ασφαλιστικές παροχές: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις συντάξεις με αναπηρία 50%

Η κυβέρνηση εφαρμόζει ενιαία κριτήρια για την χορήγηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, βασιζόμενη σε κοινές νόσους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Απογευματινή”. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, για να προκύψει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας, απαιτούνται ελάχιστες μέρες ασφάλισης και συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας, όπως ορίζεται από το νόμο και πιστοποιείται από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, η οποία είναι το 80% της οριστικής σύνταξης που υπολογίζεται βάσει του νόμου 4387/2016 σε συνδυασμό με το ποσοστό της αναπηρίας.

Για να καθοριστεί η σύνταξη αναπηρίας, κρίσιμοι παράγοντες είναι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%, και το ποσοστό επιδείνωσης ή νέας πάθησης, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ είναι αρμόδιες να καθορίσουν αυτά τα ποσοστά και να αποφασίσουν για τη χορήγηση συνταξιοδότησης αναπηρίας, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της υγείας του ασφαλισμένου κατά τη διάρκεια της ασφάλισης.

Τα ποσά των συντάξεων κυμαίνονται από 390 έως 580 ευρώ, ανάλογα με την πλήρη σύνταξη αναπηρίας, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Αυτά τα ποσά μπορούν να διαφέρουν για άτομα με ειδικές ανάγκες, εάν η αναπηρία υπήρχε ή επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της ασφάλισης τους.

Η μετατροπή της σύνταξης λόγω αναπηρίας σε σύνταξη λόγω γήρατος, όπως προβλέπεται από το άρθρο 1 του νόμου 612/77, δικαιούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που πάσχουν από πάθηση που εντάσσεται στις ειδικές διατάξεις του εν λόγω νόμου. Αυτό ισχύει εφόσον η συγκεκριμένη πάθηση περιλαμβάνεται στην επεκταθείσα λίστα και ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης για σύνταξη λόγω αναπηρίας.

Για την έκδοση σύνταξης λόγω γήρατος, οι εν λόγω συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλουν ξανά τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χορήγηση σύνταξης γήρατος δεν είναι αυτόματη για τους αναπήρους όταν φτάνουν στο όριο ηλικίας· απαιτείται υποβολή αίτησης και των αντίστοιχων δικαιολογητικών. Τέλος, τα κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι ομοιόμορφα, προϋποθέτοντας αναπηρία 50% και επιδείνωση 20% για νέα πάθηση.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέες καταβολές απο 100 έως 280 ευρώ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το καλοκαίρι, αναμένεται η χορήγηση αναδρομικών ποσών από 100 έως 280 ευρώ σε δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ΟΤΑ, λόγω της κατάργησης της 1%...

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

«Βόμβα» χρεών 47,9 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

«Ωρολογιακή βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβεται κάτω από τα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη δεξαμενή χρεών, τα οποία...

Ποιοι συνταξιούχοι πάνε…ταμείο – Έρχονται διπλάσια αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πάνω από 50,000 συντάξεις αναμένουν επανυπολογισμό από τον ΕΦΚΑ, είτε επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμα σε επανυπολογισμό είτε επειδή οι προηγούμενοι επανυπολογισμοί έχουν παρουσιάσει...