Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Οι ντόπιοι διώχνουν τους τουρίστες από τη Μαγιόρκα

Σε πολλούς διάσημους προορισμούς της Ευρώπης έχει εξαπλωθεί το κίνημα κατά του υπερτουρισμού όπως η Μαγιόρκα, η οποία έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα, διώχνοντας τους τουρίστες από τις παραλίες τους

Η Μαγιόρκα, όπως και πολλά άλλα τουριστικά μέρη, έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από τον μαζικό τουρισμό. Οι κάτοικοι ανησυχούν για την αλλοίωση της τοπικής κουλτούρας και τη φθορά του φυσικού περιβάλλοντος. Η δράση αυτή των ντόπιων αποσκοπεί στο να αναδείξει αυτά τα ζητήματα και να ενθαρρύνει τις αρχές να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος.

Η γαλήνια γαλάζια ομορφιά του Caló des Moro έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα να κατεβαίνουν καθημερινά στο δυσπρόσιτο σημείο προκειμένου να τραβήξουν μια φωτογραφία για το Instagram.

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι επιδιώκουν να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού τους χωρίς την παρουσία των τουριστών.

Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο μια γυναίκα κάθεται απέναντι από το μονοπάτι που οδηγεί στον δημοφιλή όρμο Caló des Moro, ενώ ένας ντόπιος άνδρας φωνάζει στους τουρίστες να φύγουν, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «φύγετε, φύγετε, φύγετε!».

Ένας άλλος κάτοικος της Μαγιόρκας εξηγεί στους παραθεριστές ότι «οι τουρίστες έχουν καταλάβει την παραλία… για μια μέρα, θα την απολαύσουμε εμείς», πριν τους καλέσει να αποχωρήσουν.

Στην ίδια την παραλία, οι διαδηλωτές χειροκροτούν και χλευάζουν τους επισκέπτες που μαζεύουν τα πράγματά τους και αποχωρούν από την περιοχή. Κάποιοι από αυτούς κρατούν πλακάτ με μηνύματα όπως «Προσοχή στους ντόπιους, είμαστε θυμωμένοι», εκφράζοντας την οργή τους για τον μαζικό τουρισμό που έχει κατακλύσει ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία διακοπών της Μεσογείου, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Η ομάδα Grassroots Mallorca Platja Tour κάλεσε τους ντόπιους να καταλάβουν τον ειδυλλιακό όρμο – που κατατάσσεται στην 11η καλύτερη θέση στον κόσμο σε μεγάλη δημοσκόπηση.

Στο προφίλ της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Ποιος άνδρας ή ποια γυναίκα από τη Μαγιόρκα θα σκεφτόταν να πάει στο Caló des Moro μια καλοκαιρινή Κυριακή;».

«Είναι αδύνατον! Είναι γεμάτο από Instagrammers που θα πάνε μόνο για να βγάλουν μια φωτογραφία!».

Μια Ουκρανή τουρίστρια αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού οι ντόπιοι τη γιούχαραν δηλώνοντας: «Είδα φωτογραφίες στο TikTok και ήθελα να έρθω, αλλά μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από ανθρώπους που ζουν εδώ». «Έτσι, τώρα ψάχνουμε να πάμε σε άλλη παραλία. Είναι κρίμα, αλλά εκτιμώ ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στο νησί τους και ζουν εδώ».

«Ευτυχώς, δεν θα είναι δύσκολο να βρούμε μια άλλη όμορφη παραλία για να πάμε».

Ο αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού στο Caló des Moro έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζονται έξι τόνοι άμμου από τον όρμο κάθε τρεις μήνες, ενώ 70 κιλά εξαφανίζονται καθημερινά σε πετσέτες και υποδήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Πάλμα, έχουν εκτοξευτεί απειλές για κλείσιμο του αεροδρομίου και έχουν δημιουργηθεί επιθετικά αντιτουριστικά γκράφιτι σε όλο το νησί.

Περισσότεροι από 750.000 επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, ενώ το αεροδρόμιο της Πάλμα φέρεται αυτόν τον μήνα να διεκπεραιώνει περισσότερες πτήσεις σε μια ημέρα -1.600- απ’ ό,τι το Gatwick του Λονδίνου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μια σερβιτόρα, η Liahna Bertels, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μια παρέα επτά ατόμων...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...