Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Κιράζ Μελτέμ: Πώς αλλάζει τον καιρό στην Ελλάδα

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, εξήγησε στο Twitter πώς επηρεάζει «το κιράζ μελτέμ»  τον καιρό. Το μελτέμι επηρεάζει την ατμόσφαιρα κατά τρόπο ευεργετικό για την Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες που προέρχονται από την Αφρική και την Ανατολία.

Αν και ο καιρός παραμένει ζεστός, το μελτέμι προσφέρει δροσιά στα ανατολικά τμήματα. Ωστόσο, υπογράμμισε τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς και την εμμονή της ζέστης, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες.

 Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

ΤΟ “ΚΙΡΑΖ ΜΕΛΤΕΜ” ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το «κιράζ μελτέμ» (κερασιού) , αργότερα το «καβούν μελτέμ» (πεπονιού) και τέλος το «ουζούμ μελτέμ» (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας , ενάντια στις “επιθέσεις” των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής , όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ).

ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ- ΤΟΠΙΚΑ ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΘΑ ΔΡΟΣΙΣΕΙ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ , ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ.

Με θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στην Αθήνα (1) όπως προκύπτει από το σχετικό μετεώγραμμα, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως καύσωνα (2) . Παρόλα αυτά δεν θα πάψει η ζέστη να είναι αισθητή σε πολλές περιοχές, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στα δυτικά.

Για βροχές βέβαια ούτε λόγος (3), ενώ το μελτέμι θα απαλύνει σαφώς την κατάσταση στα ανατολικά-όπως γίνεται πάντοτε στο Αιγαίο- κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρεια Κρήτη (4) Έχουμε βέβαια υπόψιν μας ότι λόγω της ζέστης, του δυνατού αέρα και της ξηρασίας, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές.

Κατά τα άλλα στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι αέριες μάζες έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, όπως επίσης και στη νότια Κρήτη λόγω των καταβατικών βοριάδων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Διάστημα: Τα μυστικά που κρύβουν τα σύννεφα – Τι αποκαλύπτει η αποστολή EarthCARE 

Τον Ιούνιο του 2024, λιγότερο από ένα μήνα μετά...

Τέλος στις ανεμογεννήτριες: Η δικαστική απόφαση με προσφυγή δήμου

Η απόφαση του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου βάζει οριστικό τέλος...

Nike: Οι κινήσεις που επέφεραν την μείωση των πωλήσεων

Η μετοχή της Nike σημείωσε σημαντική πτώση περισσότερο από...

Αυστραλία: Άνδρας δημιουργούσε ψεύτικα WiFi σε αεροδρόμια για παραβίαση δεδομένων

Στη Δυτική Αυστραλία, ένας 42χρονος άνδρας κατηγορείται για σοβαρά...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από 1 έως 5 Ιουλίου

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 1 έως 5 Ιουλίου, αναμένεται να καταβληθούν συνολικά 89.821.690 ευρώ σε 87.375 δικαιούχους από το ΕΦΚΑ και τη...

Ψηφιακή Κάρτα Εργασία: Αύριο 1 Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογής της σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

Με αμείωτο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής...

«Ακόμα δεν είδες τίποτα»: Οι μπηχτές του Λιανού στον Γιώργο Λιάγκα (βίντεο)

Ο Γιώργος Λιανός χαλαρότατος μπροστά στην κάμερα της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα», της Ναταλίας Γερμανού στον Alpha, παραχώρησε δηλώσεις, ρίχνοντας μπηχτές στον Γιώργο Λιάγκα...

Γυμνή ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον στην Θεσσαλονίκη(φώτο)

Για 17η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία με μήνυμα μεταξύ άλλων την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Η Διεθνής Γυμνή...