Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ο «καυτός» φάκελος της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας

Σε… δύσβατα μονοπάτια μπήκε εδώ και λίγες μέρες η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η οποία καλείται πλέον να διαχειριστεί πολλά και φλέγοντα ζητήματα που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της και απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Ο χρόνος που έχει μπροστά της προκειμένου να μάθει τα «κατατόπια» του υπουργείου είναι λίγος, καθώς από 1η Ιουλίου και έπειτα θα πρέπει να φέρει σε πέρας τις αποστολές της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρύθμιση για την εξαήμερη εργασία. Μια διάταξη που ψηφίστηκε από τον πρώην υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη το περασμένο φθινόπωρο και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν μονομερώς εξαήμερη εργασία εβδομαδιαίως, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που έχουν εναλλασσόμενες βάρδιες. Προβλέπει όμως, παράλληλα προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο των εργαζομένων. Από τη διάταξη εξαιρούνται όσοι εργάζονται στον τουρισμό και στον επισιτισμό.

Οι συντάξεις χηρείας είναι το επόμενο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα η νέα υπουργός. Η Νίκη Κεραμέως και το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να δώσουν λύση στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 9.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά διατάξεων που ισχύουν από το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα προκαλούν σοβαρό πλήγμα σε χιλιάδες δικαιούχους, καθώς μετά την τριετία χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η συγκεκριμένη περικοπή πλήττει ήδη τους δικαιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ, ενώ ο κίνδυνος να επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ήταν μέχρι πρόσφατα ορατός.

Από 1η Ιουλίου θα πρέπει να ξεκινήσει δεσμευτικά και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Βάσει του σχεδιασμού, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πρέπει το μέτρο να λειτουργεί πιλοτικά σε τουρισμό – επισιτισμό, ούτως ώστε από τα Χριστούγεννα, πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι να κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Στην ατζέντα της Νίκης Κεραμέως βρίσκεται ήδη και η ριζική αναμόρφωση του νέου επιδόματος ανεργίας. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, αποσυνδέοντας το από το ύψος του κατώτατου μισθού και συνδέοντας το άρρηκτα με τον τελευταίο μισθό του εκάστοτε άνεργου. Οι αλλαγές θα γίνουν αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο και στη συνέχεια καθολικά.

Στα θετικά που αναμένονται είναι η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Πρόκειται για μια ειδική εισφορά από 3% έως 14% που επιβάλλεται από το 2011 για τις κύριες και από το 2012 για τις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο ροκανίζει το μηνιαίο εισόδημα 700.000 συνταξιούχων και θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στους απόμαχους της δουλειάς, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει μέχρι και τις αυξήσεις στις συντάξεις λόγω του χαρατσιού. Αιτία το γεγονός ότι με την αύξηση άλλαξαν κλιμάκιο και αυξήθηκε παράλληλα και η ΕΑΣ, με συνέπεια ορισμένοι να βρεθούν με μικρότερη σύνταξη από εκείνη που ανέμεναν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά, ότι η νέα υπουργός θα πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά για σταθερή μείωση των εκκρεμών συντάξεων, κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 10%.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί την Παρασκευή 5...

Πάνω από 180 οδηγοί για την κάλυψη μίας εκ των 40 νέων θέσεων στον ΟΑΣΘ

Πάνω από 180 οδηγοί έδειξαν ενδιαφέρον και έκαναν αίτηση για τον  διαγωνισμό που «έτρεξε» για την κάλυψη 40 θέσεων ειδικότητας ΔΕ οδηγών στον ΟΑΣΘ...

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

«Πρεμιέρα» κάνει από αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 για τους 300.000 δικαιούχους που είδαν το όνομα τους στους πίνακες της ΔΥΠΑ,...

Ψηφιακή Κάρτα Εργασία: Αύριο 1 Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογής της σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

Με αμείωτο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής...