Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό: Αγωνία και εικασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Ο ανασχηματισμός φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών εδώ και μέρες, με το κυβερνητικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει σήμερα μια κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία είχε αναβληθεί από τον Μάιο, πριν από τις ευρωεκλογές. Εάν δεν υπάρξουν πρωινές εκπλήξεις με ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή η συνεδρίαση αναμένεται να είναι η τελευταία για αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είτε πρόκειται για τη γενική τους συμμετοχή είτε για την παραμονή τους στις τρέχουσες θέσεις τους. Ορισμένοι από τους «κορυφαίους» υπουργούς φέρεται να φλερτάρουν με την έξοδό τους από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ άλλοι μπορεί να μετακινηθούν σε άλλα πόστα.

Τις τελευταίες μέρες και ώρες, οι υπουργοί αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη. Ο καθένας προσπαθεί να αλιεύσει πληροφορίες για την προσωπική του πολιτική πορεία, ενώ η δημοσιογραφική κοινότητα προσπαθεί να εκμαιεύσει στοιχεία, εκτιμώντας ότι η σημερινή μέρα μπορεί να φέρει ανακοινώσεις. Παράλληλα, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για ορκωμοσία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αναμονή και Προβληματισμός στους Υπουργούς

Είναι προφανές ότι πολλοί υπουργοί εμφανίζονται ιδιαίτερα αμήχανοι και προβληματισμένοι για την εξέλιξη των πραγμάτων. Μεταξύ των σημερινών εισηγητών στο υπουργικό συμβούλιο είναι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. Αν και τα θέματα που θα εισηγηθούν δεν είναι όλα εξίσου σημαντικά, εκτιμάται ότι όλοι θα παραμείνουν στο υπουργικό σχήμα και μετά τις παρεμβάσεις που αναμένονται.

Αναμένεται να φανεί αν κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει κάποιο στίγμα για τις προθέσεις του όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και μια πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με την ατζέντα να μην είναι ιδιαίτερα μακρά ή σύνθετη. Το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να προτάθηκε περισσότερο για να επιδειχθεί προς τα έξω μια εικόνα κανονικότητας και όχι για να καλέσει ο Πρωθυπουργός τους υπουργούς του χωρίς ατζέντα.

Σταθερότητα στο Μέγαρο Μαξίμου

Όσον αφορά το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος επικοινωνίας Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο, προτάθηκε για μια θέση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, αυτή η μετακίνηση δεν τελεσφόρησε, και μένει να δούμε αν θα αξιοποιηθεί με κάποιον άλλο τρόπο. Οι Μάκης Βορίδης, Στέλιος Κουτνατζής, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Κοντογεώργης παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν να έχουν συγκεκριμένες αποστολές.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αγωνία συνεχίζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς οι υπουργοί και οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού και τις πιθανές ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Φωτίου απαντά στην Κεφαλογιάννη “άει στο διάολο”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρατηρήθηκε ένταση μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Θεανώς...

Εξαήμερη εργασία: Η νέα αποστολή της Κεραμέως

Στις 14 Ιουνίου, μετά το εκλογικό ανασχηματισμό, η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε ως υπουργός Εργασίας, με την προσδοκία να ολοκληρώσει την επιβολή της εξαήμερης εργασίας,...

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Έλενα Ακρίτα. Με ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια,...

Χαρίτσης: Χρειαζόμαστε επειγόντως και στην Ελλάδα μια εναλλακτική ενωτική Αριστερά

Στην ανάρτησή του, Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει ότι η Δεξιά στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία της Μαρίν Λεπέν...