Τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη έχουν επιτύχει σημαντική δημοτικότητα μεταξύ νέων ψηφοφόρων, εκμεταλλευόμενα την παρουσία τους σε κοινωνικά δίκτυα όπως το TikTok και το YouTube, καθώς και σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Telegram. Οι αλγόριθμοι αυτών των πλατφορμών συχνά προτιμούν περιεχόμενο που προκαλεί αντιδράσεις, βοηθώντας τα κόμματα να γίνονται viral και να ενεργοποιούν τους νέους ψηφοφόρους.

Οι ηγέτες αυτών των κομμάτων, με την αποτελεσματική χρήση των κοινωνικών δικτύων, κατόρθωσαν να αποκτήσουν κύρος και να θεωρούνται ανατρεπτικοί από τους νέους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα τους νέους άνδρες που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από την “woke” κουλτούρα.

Για παράδειγμα, το κόμμα AfD στη Γερμανία και το Vox στην Ισπανία έχουν καταφέρει να αυξήσουν την επιρροή τους στους νέους χρήστες του TikTok, με τους υποψηφίους τους να γίνονται viral για πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Αυτή η προσέγγιση έχει επιτρέψει στα κόμματα να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό ακολούθων και να ενεργοποιούν το εκλογικό τους στρώμα στις νεαρές γενιές, αποδεικνύοντας ότι η ψηφιακή παρουσία είναι κρίσιμη για την επίτευξη πολιτικής επιτυχίας στον 21ο αιώνα.

Ο 17χρονος Κριστόφ, μαθητής επαγγελματικού λυκείου στο Βερολίνο, εξέφρασε την υποστήριξή του στο ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), δηλώνοντας: «Η Γερμανία δεν κατευθύνεται προς μια καλή κατεύθυνση και αυτό ήταν το μοναδικό κόμμα με ένα πραγματικά σαφές μήνυμα για τη μετανάστευση».

Η στήριξη στο AfD, το οποίο προτείνει περιορισμό των μεταναστών και προειδοποιεί για την ισλαμοποίηση της Γερμανίας, αυξήθηκε κατά 11% και έφτασε στο 16% μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με exit poll της Infratest dimap. Αυτό το ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο από την αύξηση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων που σημείωσε το κόμμα στον ευρύτερο πληθυσμό.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία έδειξε ότι οι νέοι ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, τις υψηλές τιμές των ακινήτων και τις κοινωνικές ανισότητες, και λιγότερο για την κλιματική αλλαγή. . «Δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι αν απλώς εργαστούν σκληρά, το μέλλον τους θα είναι καλύτερο, και είναι απογοητευμένοι από τα κόμματα εξουσίας», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, Σάιμον Σνέτσερ, επισημαίνοντας ότι η κακή οικονομική κατάσταση ωθεί τους νέους προς την αντιμεταναστευτική ρητορική του AfD.

«Με ανησυχεί γιατί βλέπω ότι η ακροδεξιά θέλει να απελάσει ανθρώπους ακόμη κι αν έχουν τη γερμανική υπηκοότητα, όπως εγώ», λέει ο 17χρονος Ενσάρ Αντανούρ, Γερμανός τουρκικής καταγωγής. «Αλλά η Γερμανία είναι το σπίτι μου», προσθέτει.

Στη Γαλλία, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός έλαβε το 25% στο μερίδιο ψήφου μεταξύ των 18 με 24 ετών ψηφοφόρων, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, αυξημένο δηλαδή κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τις περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες συνολικής ψήφου του 31,4%.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις