Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Τρεις έξυπνοι τρόποι για δροσερό σπίτι

Το κλιματιστικό, εκτός από την υψηλή κατανάλωση ρεύματος, μπορεί να διασπείρει πολλά μικρόβια, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα. Προσφέρει δροσιά αλλά είναι δαπανηρό, ενώ μπορεί να αποτελέσει πηγή επικίνδυνων μικροβίων. Το κλιματιστικό μπορεί να είναι σαν μια όαση κατά τη διάρκεια των καύσωνων, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε μέτρα προστασίας.

Δυστυχώς, όχι όλοι έχουν πρόσβαση σε κλιματιστικό και ακόμα και όσοι το έχουν δεν μπορούν πάντα να καλύψουν το υψηλό κόστος της κατανάλωσης ρεύματος.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για να δροσιστεί κανείς. Ένας ανεμιστήρας είναι πιο οικονομική επιλογή, καθώς καταναλώνει λιγότερο ρεύμα (μόλις 30-50 βατ) σε σύγκριση με το κλιματιστικό (600-1500 βατ ημερησίως). Αν και λιγότερο αποτελεσματικός, ο ανεμιστήρας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με έξυπνη χρήση, όπως η αλλαγή κατεύθυνσης κίνησης για να δημιουργήσει αίσθηση δροσιάς.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι η σωστή φορά του ανεμιστήρα. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο ανεμιστήρας κινείται με τη φορά του ρολογιού (δεξιόστροφα δηλαδή), τότε «τραβάει» τον κρύο αέρα προς τα πάνω και «σπρώχνει» τον ζεστό αέρα προς τα κάτω. Ίσως σε πρώτη ανάγνωση να σας φανεί παράξενο, αλλά η επιλογή αυτή είναι ιδανική για τους πιο κρύους μήνες, εάν θέλετε να ζεστάνετε λίγο το σπίτι σας.

Από την άλλη, εάν θέλετε ένα δροσερό σπίτι, τότε θα πρέπει να ρυθμίσετε την κίνηση του ανεμιστήρα σας προκειμένου να είναι αντίθετη από τη φορά του ρολογιού (αριστερόστροφα), καθώς με αυτό τον τρόπο ο ψυχρός αέρας κατευθύνεται προς το έδαφος και έτσι δίνει την αίσθηση ότι το σπίτι σας είναι έως και κατά 13 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερό.

Από την άλλη, μια καλή… πατέντα για ενίσχυση του ανεμιστήρα είναι ένα μεγάλο μπολ γεμάτο παγάκια, το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από τον ανεμιστήρα σας. Με τη βοήθεια του πάγου, ο ανεμιστήρας σας θα ανακυκλώνει δροσερό αέρα (και όχι αέρα σε θερμοκρασία δωματίου).

Προσέξτε επίσης να κρατάτε τις κουρτίνες κλειστές κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας για να μειώσετε τη θερμότητα που εισέρχεται στο σπίτι.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...