Ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα μεταξύ των υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να αντλήσουν πληροφορίες για τις πιθανές αλλαγές. Ωστόσο, η πληροφόρηση από το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει εξαιρετικά φειδωλή, καθώς μόνο μερικοί από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν γνώση των σχεδίων του. Τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις για να εξετάσει τις επιλογές του.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής, ενημέρωσε πρόσφατα τον πρωθυπουργό σχετικά με την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που μετέφερε ήταν ότι ένας σημαντικός αριθμός παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να μείνει σπίτι και να απέχει από τις πρόσφατες εκλογές για διάφορους λόγους. Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν μόνο οι κεντρώοι ψηφοφόροι που απέφυγαν να ψηφίσουν, αλλά και πολλοί μακροχρόνιοι υποστηρικτές του κόμματος, οι οποίοι είτε θεώρησαν ότι η ψηφοφορία δεν είχε σημασία για τους ίδιους, είτε δεν πείστηκαν ότι η ψήφος τους ήταν κομματικά σημαντική.

Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικότητας, η πλειονότητα των παρατηρητών εκτιμά ότι ο επερχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα χαρακτηρίζεται από έντονο «γαλάζιο» στοιχείο. Δεν θα είναι απλώς ένας ανασχηματισμός που θα εστιάζει στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, αλλά θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της κομματικής παρουσίας της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λαμβάνει αποφάσεις με αποκλειστικά κομματικά ή γεωγραφικά κριτήρια. Θα αξιολογήσει ποιες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να αποδώσουν καλύτερα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους.

Στη συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν βλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών ως εντολή για μια πιο δεξιά στροφή της κυβέρνησης, αλλά ως μια προτροπή να δράσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας. Με βάση αυτό το πλαίσιο, οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν θα αποσκοπούν απλώς στην ενίσχυση της κομματικής ταυτότητας, αλλά και στη βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας και της ανταπόκρισης στα προβλήματα των πολιτών.

Επομένως, σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ. Τα επικρατέστερα ονόματα είναι του πρώην υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε ήδη ακουστεί για αναβαθμισμένο ρόλο κατά την προηγούμενη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, αναφέρονται και τα ονόματα των πρώην υπουργών Νότη Μηταράκη και Κώστα Τσιάρα, καθώς και του Κώστα Κατσαφάδου. Στο πολιτικό παρασκήνιο συζητούνται επίσης οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Γκιουλέκας, Μακάριος Λαζαρίδης και Άννα Ευθυμίου. Υπάρχουν επίσης νέοι βουλευτές, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου έχει θετική άποψη και που μπορεί να αξιοποιηθούν σε ενδεχόμενες αλλαγές, λόγω ανακατατάξεων.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώσει σήμερα τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αμήχανο. Πολλοί υπουργοί θα νιώθουν την αβεβαιότητα, καθώς γνωρίζουν ότι ενδέχεται να χάσουν τη θέση τους τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, διατηρεί τα χαρτιά του κλειστά, και είναι εμφανές ότι αρκετοί υπουργοί έχουν επιβραδύνει τη δραστηριότητά τους, περιμένοντας τις αποφάσεις του.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη, το θέμα του ανασχηματισμού αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επίσης μια προγραμματισμένη βραδινή ομιλία στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, όπου θα συμμετάσχει και ο νέος πρόεδρος Γιάννης Παράσχης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις