Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ανασχηματισμός : Ο Μητσοτάκης προετοιμάζει αλλαγές σε πρόσωπα

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναβάλλεται για λίγες ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην επιθυμεί να πάρει αποφάσεις υπό πίεση. Σύμφωνα με συνεργάτες του, θέλει να εξετάσει διεξοδικά τις αλλαγές που θα κάνει στα υπουργεία προτού καταλήξει στις τελικές αποφάσεις.

«Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση», είπε στη συνέντευξή του στον Alpha, καθυστερώντας για μερικές ημέρες τις ανακοινώσεις.

Οι προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη


Στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η κυβέρνηση και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων, εκτιμώντας αν το όφελος από τις αλλαγές αυτές θα υπερβαίνει το κόστος. Παράλληλα, κερδίζει χρόνο για να αποφασίσει αν οι αλλαγές θα είναι πιο δομικές, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι στην παρούσα φάση δεν αρκεί μια απλή αναδιάταξη θέσεων, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε μετά τις εθνικές εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Κρίσιμη παράμετρος και αφετηρία για τις επόμενες κινήσεις παραμένει η εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό περιλαμβάνει το ενδεχόμενο αλλαγών προσώπων στον πυρήνα της κυβέρνησης ή την ενίσχυση του υφιστάμενου σχήματος. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη για να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και του κόμματος με στόχο την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Από την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία και τη στρατηγική, ο διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής και ο Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που σχεδιάζει: «Έχω αποδείξει ότι δεν κάνω τέτοιες κινήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά, πρέπει ένας από δω, ένας από κει, κάποιος να εκπροσωπεί τη μια περιοχή ή την άλλη». Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι ή -κατάλληλοι, δεν το ξέρουμε ποτέ, αυτό φαίνεται στην πορεία- που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Στοχευμένες αλλαγές

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «δεν κάνω αλλαγές για τις αλλαγές», ενώ δήλωσε ότι οι κινήσεις θα είναι γρήγορες, αλλά όχι βιαστικές, θέλοντας να δείξει ότι σε αυτή τη φάση θέλει να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση.

«Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό», ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. «Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», προσέθεσε, με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να αναμένονται ευρείες.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027». Επιχείρησε να τεθεί φρένο στη συζήτηση που έχει εκδηλωθεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σχετικά με τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση που επικεντρώθηκε στη δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την άνοδο των δεξιών κομμάτων. «Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο Κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά». Ανέφερε επίσης ότι το μέτρο της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης θα είναι η ικανότητά της να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και να επιλύσει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Στόχος για την περίοδο που διανύουμε είναι η αντιμετώπιση του κόστους ζωής, της στέγασης, η βελτίωση της ταχύτητας των διαδικασιών πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ, η αναβάθμιση του συστήματος υγείας και της ασφάλειας, η βελτίωση των δημοσίων μεταφορών προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και η περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεργίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σταϊκούρας για Αυγενάκη:«Καταδικάζω οποιαδήποτε εκδήλωση βίας»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας , εξέφρασε απόλυτη καταδίκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο...

Απάντηση Αυγενάκη: Δεν ήταν ξυλοδαρμός, πήγα να πάρω το τηλέφωνο από το χέρι του

Απάντηση έδωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, για το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας από το αεροδρόμιο...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ ο Μητσοτάκης: «900 νέα λεωφορεία μέχρι το τέλος του 2025»

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ρέντη, συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου...