Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτρέπει τους πολίτες να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας κατά του επερχόμενου καύσωνα και τις οδηγίες αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Οι πρώτες ενδείξεις θερμοπληξίας εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος υπερβεί τα ανεκτά όρια για τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η υγρασία και η έλλειψη αερισμού.

Τα συμπτώματα

Αρχικά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, αίσθημα αδυναμίας, κατάθλιψη, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετο και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας χαρακτηρίζεται από ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (πάνω από 40.5°C), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Ως πρώτες βοήθειες, μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

  • Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.)
  • πλήρης έκδυση από τα ρούχα
  • τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή
  • εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό
  • παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.
  • Οι ευπαθείς ομάδες στις υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας

Συμπληρώνοντας την παραπάνω λίστα, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε:

  • Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα ή αλλεργίες, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από τη ζέστη και την υγρασία.
  • Άτομα με ευαίσθητο δέρμα που μπορεί να ερεθίζεται εύκολα από τον ήλιο.
  • Άτομα που πάσχουν από νευρολογικά νοσήματα, καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους.
  • Άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως αυτά που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία για ασθένειες όπως ο καρκίνος.
  • Άτομα με νευρολογικές αναπηρίες ή διαταραχές που μπορεί να τους δυσκολεύουν να αντιληφθούν την υπερθέρμανση του σώματος.

Για γενικές οδηγίες προφύλαξης, είναι σημαντικό να παραμένουμε σε δροσερούς χώρους, να φοράμε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από δροσερά υλικά, να χρησιμοποιούμε καπέλα και γυαλιά ηλίου για προστασία από τον ήλιο, και να αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στον ήλιο, ιδίως κατά τις ώρες μεγαλύτερης ηλιακής ακτινοβολίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις