Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ευρωεκλογές: «Μάθε πού ψηφίζεις – Ποιοι περνούν δωρεάν τα διόδια και ποιοι έχουν δικαίωμα εκλογικής άδειας»

Δυο μέρες μόνο απέμειναν για την εκλογική αναμέτρηση των Ευροεκλογών την Κυριακή 9 Ιουνίου, με περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίους να καλούνται να ψηφίσουν μεταξύ των 720 βουλευτών για την εκλογή των αντιπροσώπων τους ως βουλευτές του Ευρωπαικού Κοινοβούλιου.

Ο λόγος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ιδιαιτέρως σημαντικός καθώς οι Ευρωβουλευτές έχουν την δυνατότητα, να διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας έως την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.

Η δική μας θέση, είναι με την ψήφο μας να δώσουμε την δύναμη σε αυτούς που θεωρούμε άξιους να μας εκπροσωπήσουν. Αυτό το δικαίωμα ψήφου το έχουν όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, στην συγκεκριμένη περίπτωση όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007, θυμίζοντας ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική πλην όσων έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και όσων βρίσκονται στο εξωτερικό, κάτι που σήμερα επιτρέπει, σε όσους το θελήσουν, να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφου.

Ο εκλογέας θα πρέπει βρεθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα που ανήκει επιδεικνύοντας κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας είτε αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού τομέα. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει και σε όσους έχουν ψηφιακή ταυτότητα.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν,στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων, ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν.

Έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα γίνεται χωρίς να καταβάλουν κόμιστρο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι εφόροι δικαστικών αντιπροσώπων, που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη χρήση Ι.Χ. και δίκυκλων οχημάτων.

Η δωρεάν διέλευση γίνεται σε όλα τα διόδια της χώρας εκτός και κατ΄εξαίρεση των διοδίων της «Αττικής Οδός» , το μόνο που θα χρειαστεί είναι η επίδειξη της απόφασης διορισμού τους και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας τους

Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 22:00.

Έκπτωση 25% θα ισχύει από τα ΚΤΕΛ σε όσους ταξιδέψουν για τις ευρωεκλογές από σήμερα Παρασκευή 7/6 έως την Τρίτη 11/6

Πόσες ημέρες εκλογικής άδειας δικαιούστε

  • 1 ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ

Για μετακίνηση 200 ‐400 χλμ (5ημερη εργασία)

Για μετακίνηση 100 – 200 χλμ (6ημερη εργασία)

  • 2 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

401+ χλμ (5ημερη εργασία)

201 έως 400 χλμ (6ημερη εργασία)

  • Έως 3 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Με πλοίο μετακίνηση (5ημερη εργασία)

400+ χλμ. ή με πλοίο (6ημερη εργασία)

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ, ενώ οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

  • Να σημειωθεί ότι έως σήμερα θα επιστραφούν οι πινακίδες με την προυπόθεση της καταβολής του προστίμου και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών (άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αστυνομική ταυτότητα)

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Φωτίου απαντά στην Κεφαλογιάννη “άει στο διάολο”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρατηρήθηκε ένταση μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Θεανώς...

Εξαήμερη εργασία: Η νέα αποστολή της Κεραμέως

Στις 14 Ιουνίου, μετά το εκλογικό ανασχηματισμό, η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε ως υπουργός Εργασίας, με την προσδοκία να ολοκληρώσει την επιβολή της εξαήμερης εργασίας,...

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Έλενα Ακρίτα. Με ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια,...

Χαρίτσης: Χρειαζόμαστε επειγόντως και στην Ελλάδα μια εναλλακτική ενωτική Αριστερά

Στην ανάρτησή του, Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει ότι η Δεξιά στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία της Μαρίν Λεπέν...