Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για Ευρωεκλογές: Με πιο ισχυρή τη ΝΔ, θα τρέξουν γρηγορότερα οι μεταρρυθμίσεις

Το πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στον  δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα, είπε πως «το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη και έχω προτάξει στον πολιτικό μου λόγο τη μεγάλη σημασία να έχει η Ελλάδα ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, εκεί όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Αλλά μην έχουμε και καμιά αμφιβολία ότι το βράδυ εκλογών θα βγουν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας. Έχετε δίκιο να λέτε ότι ίδια θα είναι κυβέρνηση και την επόμενη μέρα, όμως το πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, πρέπει να αποκρούσουμε την νέα έκφανση του λαϊκισμού που φαίνεται ότι σηκώνει κεφάλι, δηλαδή κάποιοι να τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά και μα επαναφέρουν την τοξικότητα που κλίσανε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν», τονίζοντας στο τέλος ότι

«Όσο πιο ισχυρή είναι Νέα Δημοκρατία το βράδυ εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Διευκρινίζω ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος».

«Μας κατηγορούν για αλαζονεία του 41% και το βράδυ των εκλογών είπα ότι είναι μεγάλη τιμή, αλλά όχι λευκή επιταγή. Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και όταν κάποιοι μιλούν υποτιμητικά, υποτιμούν τους πολίτες. Τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας τα έχω ήδη λάβει», το λέω για όλους όσοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, τους καλώ να δούμε την μεγάλη εικόνα και να αφήσουν κατά μέρος τα παράπονα» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στους φόρους αποτελούν την συνταγή για την διαχρονική στήριξη του εισοδήματος και σημείωσε χαρακτηριστικά: « Δεν έκρυψα ποτέ ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εξού και κάναμε παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς», όμως, η Ελλάδα βγαίνει από μια κρίση, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να ήταν εξ αρχής πολύ πιο συμπιεσμένα από ό,τι ήταν στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης

Μείωση ΦΠΑ

Σε ερώτηση, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει ή δεν καταργεί το ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και όποιος την εισηγείται οφείλει να μας υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα περικόψει. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο τελικό προϊόν επικαλούμενος, όπως είπε, την μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που δεν αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή του προϊόντος.

Αυτοί που εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, θα πρέπει να μας πουν τι θα γίνει όταν θα λήξει η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ. Διότι, όταν ο ΦΠΑ θα ξαναγυρίσει ψηλά, τότε θα δούμε πάλι μια απότομη αύξηση των τιμών. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό να καρπωθούν οι μεσάζοντες τη μείωση του ΦΠΑ και όταν θα αυξηθεί ξανά, να δούμε υψηλότερες τιμές από αυτές που έχουμε σήμερα”, σημείωσε. 

Κάνοντας αναφορά για το πόθεν έσχες επεσήμανε ότι:

Ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες θέμα της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου. “Θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να το είχε καταθέσει, όπως είχε νομική υποχρέωση.

Εγώ καταθέτω 20 χρόνια πόθεν έσχες. Και, όπως ξέρετε, το δικό μου πόθεν έσχες έχει γίνει φύλλο και φτερό, διότι και εγώ και η σύζυγος μου στοχοποιηθήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αρχειοθετήθηκε ομόφωνα και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες…Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση, αν κάτι επαναφέρει, είναι ίσως κάποια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στην πολιτική.

Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης που καταθέτει το πόθεν έσχες του. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι”, σημείωσε. “Αυτό το οποίο θέλω να καταδείξω ως το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές, φοροαπαλλαγές και αυξήσεις, με χρήματα τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Θα ήταν πολύ εύκολο και για εμένα να το κάνω. Μπορεί να ήμουν ευχάριστος πρόσκαιρα, όμως θα δημιουργούσα μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία και στη σταθερότητα της χώρας, που την έχουμε χτίσει με πολύ κόπο και δεν θέλουμε ποτέ να ξαναγυρίσουμε στις εποχές όπου η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία”, τόνισε για τις οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια μίλησε για τα εθνικά θέματα, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πεδίο ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν εκδηλώνεται, σημείωσε, αναγνώρισε ωστόσο ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων δεν αλλάζει.

Έχουμε επενδύσει στην άμυνά μας, παρατήρησε, αναγνωρίζοντας παράλληλα την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογουμένου, αλλά στάθηκε στη σημασία της αποτρεπτικής ισχύος. Παράλληλα, κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι θα θέσει το ζήτημα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ για εξηγήσεις ο Αυγενάκης

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καλείται να παραστεί ενώπιον του Σταύρου Καλαφάτη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που...

Σταϊκούρας για Αυγενάκη:«Καταδικάζω οποιαδήποτε εκδήλωση βίας»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας , εξέφρασε απόλυτη καταδίκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο...

Απάντηση Αυγενάκη: Δεν ήταν ξυλοδαρμός, πήγα να πάρω το τηλέφωνο από το χέρι του

Απάντηση έδωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, για το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας από το αεροδρόμιο...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...