Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου έπαθε εξάρτηση όταν έφτασε το ίντερνετ

Οι ηγέτες μιας απομακρυσμένης φυλής στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου διηγήθηκαν πώς η άφιξη του διαδικτύου προκάλεσε στα μέλη της εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πορνογραφία, ενώ κάποιοι έπεσαν θύμα διαδικτυακών απάτης.

Η φυλή Marubo, η οποία για εκατοντάδες χρόνια ζούσε σε μικρές καλύβες διάσπαρτες κατά μήκος του ποταμού Itui στη Βραζιλία, εισήχθη πέρυσι για πρώτη φορά στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας χάρη στο δορυφορικό πρόγραμμα Starlink του Elon Musk. Η κοινότητα των 2.000 κατοίκων ανακάλυψε γρήγορα τα απίστευτα οφέλη που είχε να προσφέρει η νεοαποκτηθείσα τεχνολογία.

Σύμφωνα με τα γηραιότερα μέλη της φυλής, ο «εθισμός» που έχουν αποκτήσει ορισμένοι Μαρούμπο με το διαδίκτυο και τους πειρασμούς του – συμπεριλαμβανομένων των social media και του πορνογραφικού υλικού – έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά τους, παρά τα οφέλη αυτού του νέου διαύλου επικοινωνίας με τον έξω κόσμο

«Όταν πρωτοέφτασε, όλοι ήταν χαρούμενοι», δήλωσε στους New York Times ο Τσαϊνάμα Μαρούμπο, 73 ετών. «Όμως τώρα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι νέοι έχουν γίνει τεμπέληδες εξαιτίας του διαδικτύου, μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών».

Σύμφωνα με τον Αλφρέντο, πολλοί νεαροί άνδρες μοιράζονται βίντεο πορνό σε ομαδικές συνομιλίες. Ο ίδιος μάλιστα έχει παρατηρήσει ότι μερικοί από αυτούς επιδεικνύουν τελευταία πιο «επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά». «Ανησυχούμε ότι οι νέοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν» σεξουαλικά βίτσια στα οποία εκτέθηκαν πρόσφατα, μέσω του ίντερνετ, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ακόμη ένα πρόβλημα που εντοπίζει ο ίδιος είναι η τάση όσων περνούν πολλές ώρες συνδεδεμένοι, να επικοινωνούν όλο και λιγότερο με τα μέλη της οικογένειάς τους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μια σερβιτόρα, η Liahna Bertels, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μια παρέα επτά ατόμων...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...