Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους – Τα ποσά που διεκδικούν ως αναδρομικά

Εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για αναδρομικά από τις περικοπές στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης είδαν τις συντάξεις τους να μετατρέπονται σε…φιλοδώρημα. Στην περίπτωση που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ τους ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επιστροφή ποσών που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τις 4.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, έμπειροι νομικοί κάνουν λόγο για δραματικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε μια υπόθεση που έχει ήδη αποφανθεί τη δικαίωση των συνταξιούχων. «Ο αριθμός των αγωγών, που αναβάλλονται θα ξεπεράσει τις 2.000 αγωγές. Τα διοικητικά δικαστήρια είναι δυσβάσταχτα φορτωμένα για μια υπόθεση που νομικά από το ΣτΕ έχει λυθεί.

Φαίνεται ότι η επιτάχυνση της εκδίκασης και των αποφάσεων είναι όνειρο θερινής νυκτός, παρά τις εξαγγελίες της πολιτικής εξουσίας» αναφέρει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, υπογραμμίζοντας ότι «από το 2015 τέσσερις πιλοτικές δίκες του ΣτΕ, έχουν κρίνει για την επιστροφή των περικοπών του 2ου μνημονίου. Το νομικό ζήτημα έχει λυθεί, αλλά η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ δεν θέλει να το αντιληφθεί, διότι έτσι αποφασίζει η πολιτική ηγεσία. Μάλιστα, όταν το διοικητικό προσωπικό στο e-ΕΦΚΑ δεν φτάνει που είναι παντού με ελλείψεις και έχουν τεράστιο βάρος με την «χαρτούρα» για τα δικαστήρια».

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια και δικαιωθούν θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν. Ωστόσο, στην περίπτωση που η απόφαση του ΑΕΔ δικαιώσει τους συνταξιούχους, το κυβερνητικό επιτελείο αφενός θα κληθεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να «τρέξει» τις πληρωμές σε όσους έχουν προβεί σε αγωγές, αφετέρου θα πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια για το τι θα γίνει με τους 900.000 συνταξιούχους που αποφάσισαν να μην προσφύγουν στα δικαστήρια.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο εμπόδιο είναι πολλά. Αυτό που κυριαρχεί κάνει λόγο για επιστροφή των αναδρομικών σε όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, καθώς το κόστος είναι διαχειρίσιμο και φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αν, φυσικά προστεθούν και τα Δώρα των κύριων συντάξεων, το «ταβάνι» της κρατικής δαπάνης θα αγγίξει τα 700 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβληθεί κι ένα εφάπαξ ποσό στους ασφαλισμένους που δεν προσέφυγαν, κάτι που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με τα διπλά σχεδόν λεφτά.

Τα μεγαλύτερα αναδρομικά ποσά διεκδικούνται από συνταξιούχους ΙΚΑ, των οποίων η επιστροφή μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τις 2.500 ευρώ, αλλά κυρίως οι απόμαχοι της δουλειάς από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίοι διεκδικούν, ανά περίπτωση, από 1000 ευρώ έως και 4.000 ευρώ.

«Ελπίζουμε το δικαστήριο ΑΕΔ να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για σύντομη έκδοση της απόφασης. Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία και το e-ΕΦΚΑ μετά την απόφαση του ΑΕΔ τουλάχιστον σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές να δώσει τέλος στο μαρτύριο των αναδρομικών. Πιστεύω είναι αρκετά 10 χρόνια ταλαιπωρίας των συνταξιούχων στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν μάλιστα έχει κριθεί το νομικό ζήτημα από το 2015!!», σημειώνει ο ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

«Βόμβα» χρεών 47,9 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

«Ωρολογιακή βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβεται κάτω από τα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη δεξαμενή χρεών, τα οποία...

Ποιοι συνταξιούχοι πάνε…ταμείο – Έρχονται διπλάσια αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πάνω από 50,000 συντάξεις αναμένουν επανυπολογισμό από τον ΕΦΚΑ, είτε επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμα σε επανυπολογισμό είτε επειδή οι προηγούμενοι επανυπολογισμοί έχουν παρουσιάσει...

Νέα δεδομένα για τις συντάξεις χηρείας – Παράταση στις μειώσεις

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, προκαλώντας αβεβαιότητα...