Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Καναδάς: Νέα μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια

Από την ασθένεια σύμφωνα με τον επιστήμονα από τον Καναδά, είναι πιθανό να επηρεάζονται πάνω από 200 άνθρωποι που βιώνουν ανεξήγητες νευρολογικές διαταραχές. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι ισχυρισμοί του επιστήμονα διατυπώθηκαν σε email τα οποία αντάλλαξε με συνάδελφό του και βρέθηκαν στα χέρια του βρετανικού μέσου, δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της επίσημης έρευνας για πιθανά κρούσματα. 

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο Νιου Μπρούνσγουικ που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη μεροληψία ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Μάικλ Κούλθαρτ, κορυφαίος μικροβιολόγος. 

Η στάση των καναδικών αρχών

Οι υγειονομικές αρχές του Νιου Μπράντζουκ το 2021 είχαν προειδοποιήσει ότι πάνω από 40 κάτοικοι της περιοχής έπασχαν από ένα πιθανόν άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο που τα συμπτώματά του μοιάζουν με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής που λέγεται Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η ποικιλία των συμπτωμάτων ήταν μεγάλη. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν έντονη παραγωγή σάλιου ενώ άλλοι ένιωθαν έντομα να περπατάνε πάνω τους. 

Ένα χρόνο μετά ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή έκρινε ότι οι ασθενείς έπασχαν από άλλες γνωστές νόσους όπως η άνοια και ο καρκίνος. 

Τα email των Καναδών επιστημόνων

Τα email ωστόσο που αντάλλασαν οι επιστήμονες διηγούνται μια διαφορετική ιστορία και καταδεικνύουν ότι οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για την ανεξήγητη ασθένεια που πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους

Σε μηνύματα που στάλθηκαν τον Οκτώβριου του 2023, ο Μάικλ Κούλθαρτ ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας του 2021 για την ασθένεια στο Νιου Μπρούνσγουικ, υποστήριζε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, εκτιμώντας ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε… είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τις περιπτώσεις που έρχονται σε εμάς ως ύποπτη ασθένεια», ανέφερε ο Κούλθαρτ. 

Ο Κούλθαρτ υποστηρίζει ότι αυτό που φαίνεται σαν μια μυστηριώδη νόσο είναι πολύπλοκο και για αυτό έχει δώσει στους πολιτικούς την δυνατότητα να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «τίποτα συνεκτικό». 

Αντίγραφα των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν εστάλησαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας τον Μάρτιο από μια ομάδα υποστήριξης ασθενών αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια ενέργεια μέχρι τώρα. 

Οι ασθενείς από την πλευρά τους καταγγέλουν ότι οι αξιωματούχοι διάφορων βαθμίδων που έλαβαν γνώση της κατάστασης την αγνόησαν. «Οι πολιτικοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, γιατί τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν»,  δήλωσε μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει από τρέμουλο και κακό συντονισμό των μυών της, αλλά και με προβλήματα στην όραση και τη μνήμη. 

«Η κατάστασή μου εξελίσσεται και τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα για εμένα», δήλωσε η ασθενής. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μια σερβιτόρα, η Liahna Bertels, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μια παρέα επτά ατόμων...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...