Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Καύσωνας και αφρικανική σκόνη: Ο Ιούνιος κάνει θερμό ποδαρικό

Ο Ιούνιος ξεκίνησε με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία μέχρι και την Τετάρτη, φτάνοντας σε κάποιες περιοχές τους 40 βαθμούς. Επιπλέον, αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο της θερμής εισβολής, με τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να επηρεάζονται επίσης σημαντικά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η μέρα με την περισσότερη ζέστη θα είναι η Τρίτη, με τον υδράργυρο να δείχνει 38 βαθμούς στην Αθήνα, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να φτάσει τοπικά ακόμα και τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ενώ το Σαββατοκύριακο των εκλογών αναμένεται να ανέβει και πάλι.

Χθες η θερμοκρασία πλησίασε τους 38 °C

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας την Κυριακή 02/06, όπως ευδιάκριτα παρουσιάζεται στη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του παρακάτω χάρτη, όπου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, 318 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας σημειώθηκε στη Σκάλα Μεσσηνίας και ήταν ίση με 37,8 °C.

MaxTJun2

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 31 βαθμούς), 19 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία τοπικά έως τους 38 βαθμούς), 20 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 17 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 19 έως 38 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 34 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 και τοπικά 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 με 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 με 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 και στο εσωτερικό της Κρήτης έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 και τοπικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 04-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.
Οι άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι, αρχικά στα δυτικά και το νότιο Αιγαίο και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, με ένταση 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια θαλάσσια τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βορειοδυτική χώρα όπου θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους, στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 38, στο ανατολικό Αιγαίο τους 36 και στις υπόλοιπες περιοχές τους τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 05-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε στα βορειοανατολικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα παραμείνει όμως σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές ή όμβροι ενδέχεται να σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη βορειοανατολική χώρα και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση.

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου καταγράφηκε να επιτίθεται σε...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Ψύχρα στο Μαξίμου μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες πραγματοποίησε την πιο έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ισχυρές προειδοποιήσεις...