Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Επίδομα παιδιού: Ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν από τον Ιούλιο λόγω εισοδήματος

Από 1/7 θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και κάποιοι εκ των γονέων είναι πιθανό να έχουν μεταβολές στη φετινή δήλωση

«Ανατροπές» και εκπλήξεις αναμένονται από τον επόμενο μήνα στο επίδομα παιδιού, με αρκετούς δικαιούχους να βρίσκονται στο…όριο των εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπονται για την καταβολή της παροχής. Εχθές, οι δικαιούχοι αναμένονταν να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και -δυστυχώς- για κάποιους ενδεχομένως να επρόκειτο για την τελευταία πληρωμή.             

Κι αυτό θα συμβεί, διότι αυτή τη στιγμή το επίδομα παιδιού καταβάλλεται βάσει της περσινής φορολογικής δήλωσης που περιέχει τα εισοδήματα του 2022. Από την 1η Ιουλίου, που θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάποιοι εκ των χιλιάδων γονέων είναι αρκετά πιθανό να έχουν μεταβολές στη φετινή δήλωση, η οποία αφορά το εισόδημα του περσινού έτους.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚΑ, κατά τη διάρκεια των διασταυρώσεων που θα κάνει, θα εντοπίσει τις διαφορές και θα προχωρήσει σε διακοπή της χορήγησης του επιδόματος σε όσες οικογένειες ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια. Δεν αποκλείεται δε σε κάποιες περιπτώσεις οικογενειών, όπου τα όρια έχουν ξεπεραστεί, ο φορέας να ζητήσει ακόμη και την επιστροφή των δύο δόσεων που έλαβαν τον περασμένο χειμώνα.

Για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετράται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρούνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στην αίτηση Α21 και διαθέτουν ΑΦΜ με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Ο υπολογισμός γίνεται κάθε φορά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα στοιχεία αντλούνται από την ηλεκτρονική εφαρμογή του Επιδόματος Παιδιού (Α21), αυτόματα.

Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα πριν από κάθε πληρωμή, με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

 Παραδείγματα

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 28.000€ / 2= 14.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56€ επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 26.000€ / 1,75= 14.857€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 28€ επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 18.800€ / 2= 9.400€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84€ επίδομα το μήνα.

Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000€ / 2,25 = 5.777€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 280€ το μηνα.

 Για παράδειγμα, ζευγάρι με ένα παιδί, το οποίο κατά τη φορολογική δήλωση του 2023 (εισόδημα 2022) δήλωσε οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ. Με αυτό το ποσό, το επίδομα τέκνων διαμορφώνεται στα 28 ευρώ το μήνα ή στα 336 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που φέτος, εμφανίσει στη φορολογική  δήλωση αύξηση 1.500 ευρώ, δηλαδή οικογενειακό εισόδημα 26.500 ευρώ, θα χάσει το επίδομα.

 Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σίγουρα θα υπάρξουν και οι πιο..τυχεροί οι οποίοι λόγω μείωσης του εισοδήματος τους θα πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν την πολυπόθητη παροχή.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Ψύχρα στο Μαξίμου μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες πραγματοποίησε την πιο έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ισχυρές προειδοποιήσεις...