Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Κασσελάκης : Στρατηγική επανασύνδεσης με την παλιά βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε για πρώτη φορά δριμεία επίθεση κατά του ΚΚΕ. Φαίνεται πως εστιάζει την προσοχή του στη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στις απώλειες προς άλλα αριστερά κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Prorata καταγράφει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 42%, ενώ το κόμμα εμφανίζεται να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα (12% έναντι 13%).

Παράλληλα, οι ανταγωνιστικές αριστερές δυνάμεις σημειώνουν σημαντική άνοδο, με το ΚΚΕ να φτάνει το 11% και τη Νέα Αριστερά το 4,5%. Σημαντικές διαρροές παρατηρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα δύο αυτά κόμματα, με ποσοστά 11% και 18% αντίστοιχα. Αν και η συγκεκριμένη δημοσκόπηση παρουσιάζει αυτές τις τάσεις πιο έντονα σε σύγκριση με άλλες, όλες οι μετρήσεις συμφωνούν στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και στις απώλειες προς τα αριστερά. Αυτό ερμηνεύεται ως δυσαρέσκεια της παραδοσιακής αριστερής βάσης του κόμματος απέναντι στο ασαφές ιδεολογικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη.

Η στρατηγική του Κασσελάκη να επανασυνδεθεί με την παλιά βάση ψηφοφόρων

Ανεξάρτητα από το αν οι απώλειες θα αντισταθμιστούν από το νέο κοινό που προσελκύει ο Κασσελάκης, φαίνεται πως, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον κόσμο της Αριστεράς. Προσπαθεί να μεταπείσει τους ψηφοφόρους αυτούς, τροποποιώντας σημαντικά τη ρητορική του σε ορισμένα θέματα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανάμεσα στις κινήσεις του είναι η φιλοπαλαιστινιακή στάση για το μεσανατολικό, η αντιπαράθεση με το ΚΚΕ και η μείωση της έντασης των μέχρι τώρα κριτικών σχολίων για τον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνηση της περιόδου 2015-2019, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σημαντικό κύρος στη βάση του κόμματος.

Κεχαγιά: Τιμή μας που ο Αλ. Τσίπρας παραμένει ενεργός στον ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, υπογράμμισε την ενότητα και τη συντονισμένη προσπάθεια του κόμματος για την επίτευξη της πολιτικής αλλαγής. Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δίνει την κρίσιμη πολιτική μάχη για την πολιτική ανατροπή» και πρόσθεσε: «Συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι τιμή μας που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του προοδευτικού και αριστερού κόσμου της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχοντας και ειδικό ρόλο στην Κοινοβουλευτική του Συνέλευση».

Αναγνώριση της προσφοράς του Τσίπρα

Στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε θερμά για τα κυβερνητικά χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ: «Έκανε τότε αυτό που ήθελε η κοινωνία να κάνει. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι πεινούσαν, άνθρωποι που ήταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. (…) Έγιναν λάθη, τα έχει παραδεχτεί ο προκάτοχός μου πολλές φορές. Από εκεί και πέρα όμως, άφησε 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Έχω κατηγορήσει το ύψος του μαξιλαριού αυτού, έπρεπε να είναι χαμηλότερο. Το έχω πει αυτό, αλλά αυτό πάει να πει ότι είχε μια έντιμη διακυβέρνηση».

Χαμήλωμα των προσδοκιών για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις προσδοκίες για ριζικές αλλαγές στο κόμμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές: «Αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανανεωθεί. Εκεί που μας θεωρούσαν τελειωμένους, έχουμε σηκώσει ανάστημα. Θα έχουμε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Θα εκσυγχρονιστεί όλη η δομή του κόμματος. Το κόμμα μεγαλώνει. Είναι το μόνο ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα στην Ελλάδα».

Σκληρή κριτική στο Ισραήλ

Ο Κασσελάκης συνέχισε τη σκληρή του γραμμή για το παλαιστινιακό, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ ως «εθνοκάθαρση, αν όχι γενοκτονία». Δήλωσε πως δεν μπορεί να συναντήσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων και δολοφονεί με αυτό τον τρόπο. Αναφέρθηκε στις καταδίκες από το Διεθνές Δικαστήριο και τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τόνισε πως δεν μπορεί να αμνηστεύσει τις πράξεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αντιπαράθεση με το ΚΚΕ

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε για πρώτη φορά με σφοδρότητα στο ΚΚΕ, αντιδρώντας στην κριτική που δέχτηκε για την επίσκεψή του στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Κατηγόρησε το ΚΚΕ για την «ιδιοκτησιακή νοοτροπία της Αριστεράς» και την «λογοκρισία», και επέκρινε το κόμμα για την καταψήφιση της ισότητας στον γάμο, δηλώνοντας πως τέτοιες πράξεις δεν συνάδουν με την φιλοσοφία της Αριστεράς.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σήμερα στις 10:00 συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω αντιπαράθεσης Κασσελάκη – Τσίπρα

Σήμερα στις 10:00 πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχίας,

Μήνυση υπέβαλε ο υπάλληλος του αεροδρομίου κατά του Λευτέρη Αυγενάκη

Μήνυση κατά του Λευτέρη Αυγενάκη για εξύβριση και απειλή κατέθεσε ο υπάλληλος του αεροδρομίου, θύμα της βιαιοπραγίας του βουλευτή.

Αυγενάκης: «Είμαι βουλευτής, έχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό μετά το επεισόδιο στο αεροδρόμιο

Την ασυλία του επικαλέστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, προτάσσοντας τη βουλευτική του ιδιότητα, μπροστά στον αστυνομικό που εκλήθη από τον 22χρονο υπάλληλο στο αεροδρόμιο, λίγα λεπτά μετά το επεισόδιο με τον διαγραφέντα, πλέον από τη ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου.

Το παρασκήνιο της διαγραφής Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ: Το μήνυμα Μητσοτάκη για την αλαζονεία

Μονόδρομος ήταν η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και μια ευκαιρία να στείλει μήνυμα προς όλα τα στελέχη της ΝΔ, πως δε θα γίνουν αποδεκτές ακραίες συμπεριφορές, όπως κατάχρηση εξουσίας και αλαζονεία.