Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Ακρίβεια: Πιάνουν…ταβάνι οι τιμές σε καφέ, κακάο, ρύζι και σιτάρι

Οι ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού στα τρόφιμα αναζωπυρώνονται, καθώς οι τιμές σημαντικών γεωργικών προϊόντων αυξάνονται.

Ξηρασίες, παγετοί και έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται σε όλες τις βασικές περιοχές καλλιέργειας παγκοσμίως, απειλώντας τη διαθεσιμότητα των προμηθειών και αυξάνοντας το κόστος των βασικών γεωργικών προϊόντων.

Ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού


Ένας δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί εννέα γεωργικά προϊόντα, έχει σημειώσει ετήσια άνοδο και κατέγραψε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Ιούλιο.

Παρόλο που οι τιμές εξακολουθούν να απέχουν από τα υψηλά επίπεδα του 2022, η πρόσφατη αύξηση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, επηρεάζοντας προϊόντα όπως το ψωμί και τα ποτά, μετά από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

«Η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές των καλλιεργειών σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Paul Bloxham, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc για τα παγκόσμια εμπορεύματα.

Άνοδος των τιμών σε σιτάρι, καφέ, κακάο και πορτοκάλια

Την Παρασκευή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο έφτασαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε σημαντικούς εξαγωγείς όπως η Αυστραλία και η Ρωσία εντείνουν τις ανησυχίες για τις προμήθειες.


«Η επιδείνωση των προοπτικών συγκομιδής στην Ρωσία τροφοδότησε τα κέρδη», δήλωσε ο Dennis Voznesenski, αναπληρωτής διευθυντής βιώσιμων και γεωργικών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia, σε εβδομαδιαία έκθεση.

Οι τιμές του καφέ Arabica, ένα από τα στοιχεία του δείκτη, σημείωσαν την υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο. Ο χυμός πορτοκαλιού βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω της μειωμένης βραζιλιάνικης συγκομιδής, ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν επίσης ωθήσει τις τιμές του ασιατικού ρυζιού στα πρόθυρα 15ετούς ρεκόρ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη κατέγραψαν εβδομαδιαία αύξηση σχεδόν 10%. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σοδειάς, υποστηριζόμενες από τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο σε έκθεσή του την Τετάρτη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τέλος Χαρτοσήμου: Δείτε 100 συναλλαγές για τις οποίες καταργείται η πληρωμή του

Ποιες είναι οι προβλέψεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται - Ποιοι θα επιβαρυνθούν και ποιοι θα απαλλαγούν από το νέο «ψηφιακό χαρτόσημο».

ΕΦΚΑ: Προθεσμία για ρύθμιση οφειλών έως τις 21 Ιουλίου

Ο ΕΦΚΑ έχει ορίσει προθεσμία μέχρι τις 21 Ιουλίου για τη ρύθμιση των οφειλών περίπου 40.000 οφειλετών, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Ενοίκια τριών ταχυτήτων στην Αθήνα – Που εκτοξεύονται οι τιμές

Οι διαφορετικές κατηγορίες των τιμών ενοικίων στην Αττική, από τις υψηλές τιμές στις πολυτελείς γειτονιές όπως το Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο, έως τις πιο προσιτές περιοχές όπως η Πλατεία Αμερικής και ο Κολωνός.

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φωτιά» οι τιμές τον Ιούλιο – Οι χρεώσεις ανά πάροχο 

Οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο, με μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,63% και 3,94%. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον...