Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Οι λόγοι που μας τσιμπούν τα κουνούπια

Κάποιοι φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Σε κάθε παρέα, υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο που κάθε καλοκαίρι διαμαρτύρεται για τις ανεπιθύμητες επιθέσεις των κουνουπιών και καταλήγει να γίνεται θύμα τους.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τα κουνούπια προτιμούν κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους;

  • Χρώματα ρούχων

Τα κουνούπια συνήθως επιλέγουν το επόμενο τους θύμα χρησιμοποιώντας τα μάτια τους, καθώς είναι έντομα με έντονη οπτική αντίληψη, ειδικά κατά το απόγευμα. Παρουσιάζουν προτίμηση σε σκούρα (όπως μπλε και μαύρα) και κόκκινα ρούχα, καθώς είναι πιο εύκολο να τα εντοπίσουν.

  • Τύπος αίματος

Για τα κουνούπια, το αίμα είναι συνδεδεμένο με την επιβίωσή τους. Ενώ τα ενήλικα κουνούπια επιλέγουν νέκταρ ως τροφή, τα θηλυκά χρειάζονται πρωτεΐνη από το ανθρώπινο αίμα για την ανάπτυξη των αυγών τους. Κάποιες ομάδες αίματος φαίνεται να είναι πιο ελκυστικές για τα κουνούπια από άλλες. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 προσελκύουν τα κουνούπια δύο φορές περισσότερο από όσους έχουν ομάδα Α, ενώ οι με ομάδα Β βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα. Επιπλέον, το 85% των ανθρώπων παράγουν ορμόνες που καταδεικνύουν την ομάδα αίματός τους, κάτι που επηρεάζει την έλξη των κουνουπιών προς αυτούς, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος.

  • Συχνές εκπνοές

Τα κουνούπια αντιλαμβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα από απόσταση έως και 48 μέτρα. Έτσι, όσο περισσότερος είναι ο αέρας που κάποιος εκπνέει, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται για αυτά. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο σωματικό βάρος εκπέμπουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, τα κουνούπια προτιμούν να επιτεθούν σε περιοχές όπως το κεφάλι, εκεί όπου οι άνθρωποι εκπέμπουν τον αέρα τους από το στόμα και τη μύτη. Αυτό εξηγεί γιατί συχνά ακούμε το βούηγμά τους γύρω από τα αυτιά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Θερμότητα και ιδρώτας

Τα κουνούπια φαίνεται ότι διαθέτουν εξαιρετική αίσθηση οσμής και μπορούν να ανιχνεύσουν διάφορες μυρωδιές πέραν του διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούν να εντοπίσουν τα πιθανά «θύματά» τους μέσω του γαλακτικού οξέος, του ουρικού οξέος, της αμμωνίας και άλλων ενώσεων που εκκρίνονται μέσω του ιδρώτα. Επιπλέον, προτιμούν τους ανθρώπους που εκπέμπουν περισσότερη θερμότητα. Για παράδειγμα, μια έντονη προπόνηση οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα. Επιπλέον, γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκκρίνονται φυσιολογικά, καθιστώντας ορισμένους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον εντοπισμό από τα κουνούπια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  • Βακτήρια

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσουν την προσέλκυση των κουνουπιών. Το δέρμα μας φέρει ένα μοναδικό μικροβίωμα, το οποίο δημιουργεί ένα ιδιαίτερο άρωμα. Σε μία μελέτη, ένας ομάδα άνδρες χωρίστηκαν σε αυτούς που προσέλκυσαν περισσότερο τα κουνούπια και εκείνους που λιγότερο. Αποδείχθηκε ότι οι πρώτοι είχαν υψηλότερη συγκέντρωση ορισμένων βακτηρίων στο δέρμα τους αλλά λιγότερη από τους δεύτερους. Αυτός ο παράγοντας των βακτηρίων ίσως εξηγεί γιατί κάποια κουνούπια «επιτίθενται» στους αστραγάλους και τα πόδια, περιοχές όπου συσσωρεύονται περισσότερα βακτήρια.

  • Εγκυμοσύνη

Κάποια είδη κουνουπιών φαίνεται ότι προσελκύονται από τις γυναίκες που βρίσκονται σε φάση εγκυμοσύνης. Μια έρευνα στην Αφρική έδειξε ότι οι γυναίκες που κυοφορούν είναι δύο φορές πιο ελκυστικές για τα κουνούπια που μεταφέρουν το παράσιτο της ελονοσίας. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης εκπνέουν 21% μεγαλύτερο όγκο αέρα, ενώ η κοιλιά τους είναι πιο ζεστή, προσθέτοντας το στοιχείο της θερμότητας στην εξίσωση της προσέλκυσης των κουνουπιών.

  • Μπίρα

Τα κουνούπια φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στη μπύρα. Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κουνούπια που πετούσαν γύρω από ανθρώπους που είχαν πιει μπύρα ήταν πολύ περισσότερα σε σύγκριση με πριν. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα του ιδρώτα σε αιθανόλη και στην υψηλότερη θερμοκρασία του δέρματος λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ. Παρόλα αυτά, ο ακριβής συσχετισμός παραμένει ακόμα άγνωστος.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...