Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που αποκάλυψε το CNN, για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τόσο του αρχηγού της Χαμάς, όσο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, οργή και απορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε το αίτημα του εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντάς το εξωφρενικό. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εξίσωση.

«Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών ηγετών είναι εξωφρενικό. Και επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία μα καμία εξίσωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ, απέναντι στις απειλές για την ασφάλειά του» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο«δεν είναι γενοκτονία». «Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε» είπε.

Οργισμένος εμφανίστηκε κι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη σύγκριση από πλευράς του εισαγγελέα στη Χάγη μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μακελάρηδων της Χαμάς. Με ποιο θράσος συγκρίνετε τη Χαμάς -που δολοφόνησε, έκαψε, έσφαξε, αποκεφάλισε, βίασε και απήγαγε αδερφούς και αδερφές μας- με τους στρατιώτες των IDF (σ.σ.: των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων) που μάχονται σε έναν δίκαιο πόλεμο…».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατήγγειλε ως σκανδαλώδη την εισαγγελική πρόταση, επισημαίνοντας ότι αυτή αποτελεί μια επίθεση εναντίον των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου. Επίσης, χαρακτήρισε την απόφαση ως “έγκλημα ιστορικών διαστάσεων”. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας κατηγόρησε την πρόταση ως μια “επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων”, που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

O ρόλος της Αμάλ Αλαμουντίν

Η Αμάλ Αλαμουντίν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, για εγκλήματα πολέμου.

Η Αλαμουντίν, γνωστή ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν μία από τους έξι νομικούς εμπειρογνώμονες που βοήθησαν τον Βρετανό εισαγγελέα Καρίμ Χαν στην κατάληξη της απόφασης, να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς.

Η Δήλωση της Αμάλ Αλαμουντίν

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μού ζήτησε να τον βοηθήσω ώστε να αξιολογήσει στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και στη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο. Μαζί ξεκινήσαμε μια εκτενή διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, στο πλαίσιο και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης… Παρά το διαφορετικό υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας (στην ομάδα), τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Αποφασίσαμε ομόφωνα πως το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις πως οι ηγέτες της Χαμάς, Γιάχια Σίνγουαρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγιε, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως απαγωγές, δολοφονίες και εγκλήματα σεξουαλικής βίας. Συμπεράναμε ομόφωνα ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης λιμού ως μεθόδου πολέμου, της δολοφονίας, των διώξεων και της εξόντωσης».

Επιπλέον, πρόσθεσε «Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι πως οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου».

Μετά από μήνες κριτικής και αντιδράσεων για τη σιωπή της Αμάλ Κλούνεϊ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, στη διάρκεια του οποίου έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί είναι γυναίκες και παιδιά, οι νέες εξελίξεις οδήγησαν πολλούς από τους επικριτές της ζητήσουν συγγνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα σκληρά τους σχόλια.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις