Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο…ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες. Με δεδομένο ότι οι αποδοχές στην Ευρώπη έχουν πάρει την κάτω βόλτα, ο μισθός του Ευρωβουλευτή παραμένει στα..ύψη. Είναι κι αυτός, λοιπόν, ένας από τους λόγους που εκατοντάδες συμπολίτες μας ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους μάχη στις 9 Ιουνίου προκειμένου να κερδίσουν μια από τις 21 καυτές θέσεις.

Θέσεις που εξασφαλίζουν έναν ιδιαίτερα παχυλό για τις μέρες μας μισθό που σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φτάνει τις 7.853,89 ευρώ. Και φυσικά πρόκειται για το καθαρό ποσό, καθώς το μεικτό αγγίζει τις 10.075,18 ευρώ.

Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται, φυσικά, τα επιπλέον επιδόματα, τα οποία δεν είναι και λίγα. Για παράδειγμα οι ευρωβουλευρές λαμβάνουν το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της συνεδρίασης, συνκατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.

Παράλληλα, όταν βρίσκονται εκτός της χώρας εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιστροφή των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων. Το “ταβάνι” των εξόδων που μπορούν να επιστραφούν αγγίζει τα 4.950 ευρώ σε ετήσια βάση.

Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.

Επιπλέον, στην τσέπη των ευρωβουλευτών μπαίνουν οι ημερήσιες αποζημιώσεις ή αποζημιώσεις διαμονής. Ειδικότερα, λαμβάνουν κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι ευρωβουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων.

Η παχυλή αποζημίωση καλύπτει δαπάνες για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλα έξοδα που σχετίζονται με την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση, όμως, που οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η παραπάνω αποζημίωση μειώνεται κατά 50%, ακόμη και αν είναι βρίσκονται εκεί.

Οι ευρωβουλευτές φυσικά δεν είναι ποτέ μόνοι τους. Περιστοιχίζονται από μια μεγάλη ομάδα συνεργατών οι οποίοι θα πρέπει να απασχολούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση ύψους 4.886 ευρώ ευρώ, προκειμένου να καλύψουν, μεταξύ άλλων, τα μισθώματα γραφείων, το κόστος λειτουργίας τους, συνδρομές διαδικτύου, υπολογιστές και τηλέφωνα, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων.

Στα επιδόματα υπολογίζονται τα ιατρικά έξοδα (επιστροφή των 2/3 των ιατρικών τους εξόδων), η αποζημίωση λήξης θητείας (μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους) και αλλα δικαιώματα όπως εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο και την χρήση των επίσημων οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη; Πόση είναι αυτή;

Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επικουρικό συνταξιοδοτικό καθεστώς που θεσπίστηκε για τους ευρωβουλευτές το 1989 έπαψε να δέχεται νέα μέλη του από τον Ιούλιο του 2009 και εγκαταλείπεται σταδιακά.

Στον…πάτο οι μισθοί στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα σχεδόν στα δύο τρίτα της ΕΕ ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Οι κατώτατοι μισθοί για τις χώρες της ΕΕ ποικίλλουν σημαντικά, με τους ακαθάριστους μηνιαίους κατώτατους μισθούς να κυμαίνονται επί του παρόντος από 477 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.571 ευρώ το μήνα στο Λουξεμβούργο. Ο κατώτατος μισθός είναι πάνω από 2.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ ο αριθμός για τη Γαλλία είναι 1.767 ευρώ και 1.323 ευρώ για την Ισπανία.

Διαβάσετε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Φωτίου απαντά στην Κεφαλογιάννη “άει στο διάολο”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρατηρήθηκε ένταση μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Θεανώς...

Εξαήμερη εργασία: Η νέα αποστολή της Κεραμέως

Στις 14 Ιουνίου, μετά το εκλογικό ανασχηματισμό, η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε ως υπουργός Εργασίας, με την προσδοκία να ολοκληρώσει την επιβολή της εξαήμερης εργασίας,...

Επίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί την Παρασκευή 5...

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Έλενα Ακρίτα. Με ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια,...