Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

JOBmatch: Πώς γίνεται η αίτηση για εργασία στον τουρισμό

Το JOBmatch της ΔΥΠΑ θα καλύψει πάνω από 60.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τουρισμό.

Στο σύνολο των ξενοδοχείων η ειδικότητα της καμαριέρας κατέλαβε την πρώτη θέση ελλείψεων με ποσοστό  35% κι ακολουθούν η ειδικότητα του σερβιτόρου με 25%, του ρεσεψιονίστ και του μπαρίστα – μπάρμαν με 21% και του καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη με 19%.
Λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ, η οποία αναλαμβάνει την διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες.
Η πλατφόρμα jobmatch.dypa.gov.gr απευθύνεται στις επιχειρήσεις, ενώ η εφαρμογή JOBmatch σε όσους αναζητούν εργασία.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν

Οι επιχειρήσεις καλούνται να δημιουργήσουν δωρεάν στην πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr το προφίλ τους και έπειτα μπορούν να αναζητήσουν άμεσα υπάλληλο από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως:

  • Ειδικότητα
  • Επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη)
  • Ημερομηνία έναρξης εργασίας
  • Εύρος μισθού

Οι εργαζόμενοι που αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch, που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store), να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως:

  • Επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν
  • Ωράριο
  • Περιοχή
  • Εύρος μισθού
  • Ημερομηνία διαθεσιμότητας

Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης.

Παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν, διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους.

Συχνές Ερωτήσεις

1.Κατεβάζω δωρεάν την εφαρμογή;

Ναι, την εφαρμογή μπορείς να την κατεβάσεις δωρεάν από το Play Store αν έχεις Αndroid συσκευή και από το App Store αν έχεις IOS συσκευή.

2.Γιατί ζητούνται τόσα στοιχεία για το προφίλ μου;

Στο προφίλ σου, σου ζητάμε να συμπληρώσεις τα απαραίτητα για την εγγραφή σου στοιχεία. Τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως AΦΜ, ΑΜΚΑ κτλ, δεν είναι απαραίτητα, αλλά αν τα συμπληρώσεις, θα βοηθήσεις την επιχείρηση στη διαδικασία πρόσληψης και παράλληλα, ο αλγόριθμός μας θα σε εμφανίζει πιο συχνά στις επιχειρήσεις όταν ψάχνουν υποψηφίους με τα χαρακτηριστικά σου.

3.Πώς επιλέγομαι για μια δουλειά;

Οι εργοδότες, ψάχνουν για υποψηφίους, βάζοντας ως φίλτρα πληροφορίες που έχεις στο προφίλ σου, όπως κατηγορία επιχείρησης, θέση εργασίας, χρόνια προϋπηρεσίας, επιθυμητό ημερομίσθιο, επιλεγμένο ωράριο και τοποθεσία. Με βάση αυτά τα φίλτρα εμφανίζονται αποτελέσματα υποψηφίων και από την πλευρά της η επιχείρηση, επιλέγει να σου στείλει notification για να κλείσετε συνέντευξη.

4.Πώς επιλέγω εγώ μια δουλειά;

Σου έρχεται notification ότι έχεις επιλεγεί, βάσει της διαθεσιμότητας, της περιοχής και των λοιπών φίλτρων που έχεις συμπληρώσει.

Αυτό σημαίνει ότι εμφανίστηκε το προφίλ σου σε μια επιχείρηση και ότι πρέπει τώρα να επιβεβαιώσεις αν θέλεις να προχωρήσεις. Κάνοντας swipe δεξιά, επιλέγεις ότι σε ενδιαφέρει η ευκαιρία εργασίας, «ματσάρεις» δηλαδή με τον εργοδότη, ενώ κάνοντας swipe αριστερά, την αγνοείς.

5. Χρειάζεται να κάνω συνέντευξη;

Έχοντας «ματσάρει» με μια ευκαιρία εργασίας, έχεις την επιλογή να συνεχίσεις τη διαδικασία ή να την ακυρώσεις (μπορείς να το κάνεις οποιαδήποτε στιγμή). Αν επιλέξεις να συνεχίσεις, τότε ο εργοδότης μπορεί να σου στείλει notification για ακριβή τοποθεσία, ημέρα και ώρα της συνέντευξης, την οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσεις. Επίσης η συνέντευξη μπορεί να οριστεί και τηλεφωνικά!

6. Πληρώνω για να κλείσω συνέντευξη;

Η εφαρμογή JOBmatch διατίθεται δωρεάν και σε προβάλλει σε πραγματικό χρόνο, σε όλες τις επιχειρήσεις που ψάχνουν υποψήφιο με τα χαρακτηριστικά σου.

7. Πώς επιλέγω πού θέλω να δουλέψω;

Για να εμφανιστείς στις ευκαιρίες εργασίας που προτιμάς και να μπορούν να σε δουν και να σε επιλέξουν οι εργοδότες, απλώς συμπληρώνεις τα διαθέσιμα φίλτρα και έπειτα σε προβάλλουμε εμείς σε όλο μας το δίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, όποτε προκύπτει μια ανάγκη. Στη συνέχεια, μια επιχείρηση θα σε ειδοποιήσει ότι σε επέλεξε και αποφασίζεις εσύ αν θα «ματσάρεις» ή όχι.

8. Αν βλέπω ότι δεν επιλέγομαι από εργοδότες, τι μπορώ να κάνω;

Αν δεν επιλέγεσαι από εργοδότες, τότε θα πρέπει να ελέγξεις αν έχουν λήξει τα φίλτρα σου (ημερομηνίες και ώρες διαθεσιμότητας) ή να τα διευρύνεις λίγο, ώστε να εμφανίζεσαι σε περισσότερες αναζητήσεις εργοδοτών.

9. Μπορώ να βαθμολογήσω μια δουλειά;

Βεβαίως, μπορείς να βαθμολογήσεις τη θέση εργασίας και το περιβάλλον εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας. Θα σου έρθει αυτοματοποιημένο notification για να κάνεις τη διαδικασία με μερικά απλά taps. Θυμήσου! Οι εργοδότες μπορούν αντίστοιχα να σε βαθμολογήσουν.

10. Αν κλείσω συνέντευξη και δεν εμφανιστώ τι θα συμβεί;

Για να ακυρωθεί ή επαναπρογραμματιστεί μια συνέντευξη, θα πρέπει να ειδοποιήσεις τον εργοδότη μέσω της εφαρμογής, μέχρι 1 ώρα πριν. Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε θα μπορεί να δηλώσει ότι δεν εμφανίστηκες και να πάρεις 0 rating, οπότε θα πρέπει να είσαι συνεπής

11.Πόσα στάδια υπάρχουν για να κλείσω μια δουλειά;

Είναι μόνο τέσσερα στάδια:

1. Swipe δεξιά για να «ματσάρεις» με την ευκαιρία εργασίας

2. Επιβεβαίωση ενδιαφέροντος

3. Προγραμματισμός συνέντευξης (ο εργοδότης μπορεί να το παραλείψει αυτό το βήμα και να προχωρήσει κατευθείαν στην πρόσληψη)

4. Συγχαρητήρια, πήρες τη δουλειά!

Μπορώ να απενεργοποιήσω τον λογαριασμό μου;

Αν θες να απενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου, μπορείς να το κάνεις εύκολα από τις ρυθμίσεις του προφίλ σου.

Κενές θέσεις

Το υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπο για να καλύψει τις ελλείψεις που ξεπερνούν τις 50.000, επιβεβαιώνοντας το πρόεδρο των εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό Γιώργο Χότζογλου, ο οποίος κάνει λόγο για 60.000 κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούν κυρίως σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρους και καμαριέρες.

Οι κενές θέσεις στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθημερινά αυξάνονται, καθώς πολλοί εργαζόμενοι, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, παραιτούνται από τις θέσεις  τους. Παράλληλα δεν είναι λίγες οι τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρανομούν μη δηλώνοντας τους εργαζόμενούς τους ή παραβιάζοντας το νόμιμο ωράριο. Η Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό αναφέρει πως φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας.

Όπως όλα δείχνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θέλουν να εγκαταλείψουν τον κλάδο, καθώς ακόμη και το επίδομα ανεργίας στους 2.500 εποχικά εργαζόμενους δεν έχει καταβληθεί, ενώ οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τον Οκτώβριο, με την λήξη της προηγούμενης τουριστικής σεζόν.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Μπαράζ ειδοποιήσεων από την ΑΑΔΕ

Αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει, με την ΑΑΔΕ να προχωρά τις τελευταίες ημέρες σε ένα μπαράζ ειδοποιήσεων προς...

Προσοχή: Μην παίρνετε επιπόλαια το τσίμπημα από αχινό

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα του καλοκαιριού εκτός από τις μωβ μέδουσες που έχουν γίνει αρκετά της «μόδας», τον τελευταίο καιρό, είναι...

Η Σοφία Παυλίδου “επιτίθενται” στη Ζήνα Κουτσελίνη -«Η εν λόγω κυρία έκανε αγιογραφία και του δικού μου θύτη»

Στην εκπομπή της «Αλήθειες με τη Ζήνα», η Ζήνα Κουτσελίνη έκανε αναφορά την επαγγελματική πορεία του Απόστολου Λύτρα, εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φτερούγες κοτόπουλου, λόγω σαλμονέλας

Ο ΕΦΕΤ κατά τη διενέργεια ελέγχων, προέβη σε δειγματοληψία νωπού παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο, με την εμπορική ονομασία...