Ο ΕΟΔΥ συνιστά στους πολίτες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του Χειμώνα, κάνοντας τις συνθήκες ευνοϊκές  για υψηλή δραστηριότητα των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.

Τα κουνούπια αν είναι μολυσμένα και ανάλογα με το είδος τους  μπορεί να μεταδώσουν με το τσίμπημα τους  διάφορα νοσήματα. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά . Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα, εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).  Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και άτομα με ανοσοκαταστολή, χρόνια υποκείμενα νοσήματα,  κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις