Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Συντάξεις 2024: Εντός του Μαΐου αναδρομικά έως 18.670 ευρώ

Αυξημένο θα δει το ποσό του τραπεζικού της λογαριασμού ειδική κατηγορία ασφαλισμένων εντός του Μαΐου, καθώς αναμένεται επιστροφή αναδρομικών που θα ξεπερνάει τις 18.000 ευρώ.

Οι πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι θα ενισχυθούν από αυτή την επιστροφή που προκύπτει από τον επανυπολογισμό και την παράλληλη ασφάλιση συνταξιούχων. Τα αναδρομικά αφορούν εκκαθαρισμένες περιπτώσεις τραπεζικών υπαλλήλων και δημοσίων υπαλλήλων κι αντιστοιχούν σε ποσά 70 μηνών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται να ακολουθήσουν αναδρομικά για τον ιδιωτικό τομέα και πρ. ΙΚΑ. Τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης.

Σε ό,τι αφορά την επικουρική σύνταξη χορηγείται το ποσό που προκύπτει βάσει τον υπολογισμό της επικουρικής και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση του χρόνου απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και άνω χρόνια ασφάλισης, με βάση τους νέους συντελεστές του Νόμου Βρούτση. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρόνου ασφάλισης προϋποθέτει ότι ο χρόνος που επικαλείται ο συνταξιούχος ήταν αξιοποιήσιμος και με προϊσχύουσες του Νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις.

Ειδικότερα, για τον πρ. ΟΓΑ αξιοποιήσιμος θα είναι ο χρόνος ασφάλισης από 1ης/3/2022 και έως τη διακοπή της εργασίας/αυτοαπασχόλησης, δεδομένου ότι στον πρ. ΟΓΑ δεν υπήρχαν διατάξεις που προέβλεπαν την αξιοποίηση του προγενέστερου χρονικού διαστήματος. Επιπλέον, ο χρόνος αξιοποιείται από 1ης/3/2022, εφόσον καταβάλλονταν εισφορές, δηλαδή εφόσον οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν ενέπιπταν στις εξαιρέσεις από καταβολή εισφορών. Οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος που ήταν εργαζόμενοι/αυτοαπασχολούμενοι πριν από τις 13/5/2016 και είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά την ημερομηνία αυτή υπάγονται στο καθεστώς πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου και ο χρόνος απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση αξιοποιείται όπως ορίζουν οι παλαιότεροι κανονισμοί.

Μικτός τρόπος αξιοποίησης εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά τη 13η/5/2016 και μεταγενέστερα ανέλαβαν νέα δραστηριότητα, οπότε εφαρμόζονται ξεχωριστά οι αντίστοιχες διατάξεις για τα εν λόγω χρονικά διαστήματα.

Συντάξεις 2024: Η κατηγορία που θα λάβει τα περισσότερα αναδρομικά

Οι συνταξιούχοι των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερες «ειδικές» κρατήσεις στα διάσπαρτα επικουρικά ταμεία, θα λάβουν τα υψηλότερα αναδρομικά.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος της Τράπεζας Πειραιώς, προερχόμενος από την πρώην ΑΤΕ, που αποχώρησε το 2020 με 30 έτη, σε ηλικία 62 ετών, με συντάξιμο μισθό 1.710 ευρώ έως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% (σύνολο 12%) λαμβάνει επικουρική σύνταξη 350 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό δικαιούται προσαύξηση 270 ευρώ με αναδρομικά 10.800 ευρώ.

Συντάξεις 2024: Τι δικαιούνται οι νέοι ασφαλισμένοι

Οι νέοι ασφαλισμένοι είναι η κατηγορία που θα λάβει τα λιγότερα από  την προσαύξηση εισφορών. Ο βασικός λόγος είναι ότι κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές για μικρότερο χρονικό  διάστημα από τους παλαιούς ασφαλισμένους. Επιπλέον, έχουν λίγα χρόνια έως το 2014, οπότε η προσαύξηση που τους αναλογεί είναι χαμηλή, δεδομένου ότι θα πάρουν χαμηλές επικουρικές συντάξεις.

Η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται με συντελεστή 0,075%, πλην όμως δεν εφαρμόστηκε στις επικουρικές συντάξεις, παρά μόνον στις κύριες συντάξεις και για Ταμεία που είχαν εισφορές πάνω από 20%.

Οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης είναι 6% και η προσαύξηση 0,075% δίδεται ως έξτρα ποσό σύνταξης για ασφαλισμένους που κατέβαλλαν εισφορές 8%, 12% ή και 14% για τη χρονική περίοδο έως το 2014 και πριν. Ωστόσο, όσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 από Ταμεία που είχαν υψηλότερες εισφορές από το 6% για την επικουρική ασφάλιση παίρνουν σύνταξη χωρίς προσαύξηση.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

«Βόμβα» χρεών 47,9 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

«Ωρολογιακή βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβεται κάτω από τα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη δεξαμενή χρεών, τα οποία...

Ποιοι συνταξιούχοι πάνε…ταμείο – Έρχονται διπλάσια αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πάνω από 50,000 συντάξεις αναμένουν επανυπολογισμό από τον ΕΦΚΑ, είτε επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμα σε επανυπολογισμό είτε επειδή οι προηγούμενοι επανυπολογισμοί έχουν παρουσιάσει...

Νέα δεδομένα για τις συντάξεις χηρείας – Παράταση στις μειώσεις

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, προκαλώντας αβεβαιότητα...