Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό – Έρχεται ψηφιακή πλατφόρμα που φέρνει… κοντά εργαζόμενους και εργοδότες

Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό – Έρχεται ψηφιακή πλατφόρμα που φέρνει… κοντά εργαζόμενους και εργοδότες

Η διαδικτυακή πλατφόρμα «JOBMATCH» έχει ως αποστολή να φέρει πιο κοντά τις επιχειρήσεις του τουρισμού με τους εργαζόμενους.

Μεγάλος είναι, πλέον, ο προβληματισμός στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, καθώς μόλις μερικές ανάσες πριν την επίσημη αυλαία της τουριστικής περιόδου αδυνατούν να βρουν έμψυχο δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίσημοι δείκτες για τη φετινή σεζόν καταγράφουν 60.000 κενές θέσεις εργασίας. Με αυτό το φόντο, δεν θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που φέτος θα περιορίσουν τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση των νέων στον τουριστικό τομέα είναι:

• αφενός η εποχικότητα του επαγγέλματος και το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, διαρκεί για τρεις μήνες.

• αφετέρου, η εντατικοποίηση της δουλειάς την περσινή σεζόν λόγω των χιλιάδων κενών που υπήρχαν, λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν και φέτος στον κλάδο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν, πάντως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων συναντάται στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως Κρήτη, Ρόδος και Χαλκιδική.

Νέα κρατική πλατφόρμα φέρνει…κοντά εργαζόμενους και εργοδότες

Από την πλευρά του το κράτος, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης επιχειρεί να δημιουργήσει κάποια νέα εργαλεία που θα μετριάσουν το πρόβλημα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μία διαδικτυακή πλατφόρμα που θα φέρει πιο κοντά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού με τους εργαζόμενους.

Η πλατφόρμα, η οποία έχει τον τίτλο «JOBMATCH», θα βγει σύμφωνα με πληροφορίες στον…αέρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και ο στόχος της θα είναι η αποτελεσματική σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας.

Οι εργαζόμενοι θα κατεβάζουν δωρεάν την σχετική εφαρμογή από το App Store ή το playstore και εν συνεχεία θα δημιουργούν το προφίλ τους. Ακολούθως θα διαμορφώνουν το περίγραμμα των θέσεων εργασίας που επιθυμούν να εργαστούν, το επιθυμητό ωράριο, την περιοχή, αλλά και το εύρος του μισθού που επιθυμούν.

Παράλληλα, οι εργοδότες θα μπορούν να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να κάνουν άμεσα σύνδεση (match) με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχουν ανοίξει, βάση της περιοχής της επιχείρησης τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους.

Σε περίπτωση που προκύψει «ματσάρισμα» εργαζόμενου με εργοδότη, άμεσα θα γίνεται ραντεβού για συνέντευξη είτε μέσω βιντεοκλήσης, είτε τηλεφωνικά σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.

80.000 αλλοδαπούς από Ασία ζητούν οι ξενοδόχοι για τις κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Απάντηση Αυγενάκη: Δεν ήταν ξυλοδαρμός, πήγα να πάρω το τηλέφωνο από το χέρι του

Απάντηση έδωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, για το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας από το αεροδρόμιο...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Τι κινδύνους κρύβει η κολύμβηση σε θάλασσα με κεραυνούς – Οδηγίες προστασίας

Οι επόμενες μέρες απαιτούν εξαιρετική προσοχή λόγω της μεταβολής του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, συνοδευόμενες από συχνές αστραπές και...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...