Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ανεβαίνει ο χρυσός εν όψη των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Ανεβαίνει ο χρυσός εν όψη των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Οι ανησυχίες για τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και η αβεβαιότητα αναφορικά με την απάντηση του Τελ Αβίβ, είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να φτάσουν κοντά σε ιστορικά υψηλά, ενισχύοντας τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Η τιμή spot του χρυσού έχει άνοδο 0,2% στα 2.387,11 δολάρια ανά ουγγιά, 06:55 ώρα Ελλάδας, μετά το ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,9% στα 2.403,90 δολάρια.

Ο χρυσός λειτουργεί ιστορικά ως μέσω αντιστάθμισης του πληθωρισμού. Αλλά είναι επίσης κάτι στο οποίο στρέφονται οι επενδυτές όταν ανησυχούν για τη σταθερότητα του status quo.

Εκτός από την ένταση στη Μέση Ανατολή, ο  χρυσός έχει άλλο ένα σκέλος στήριξης ανόδου και αφορά τις κεντρικές τράπεζες  και τις αυξανόμενες προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό στηρίζοντας επίσης και αυτές το ράλι «κάνοντας το χρυσό να συμπεριφέρεται σαν πληθωριστικό αντιστάθμισμα»  ανέφερε ο  ανώτερος αναλυτής της City Index, Ματ Σίμπσον και προσέθεσε:

«Το γεγονός ότι είδαμε ένα ενδοημερήσιο διάλειμμα πάνω από τα 2400 δολ. γρήγορα αντιστρέφεται υποδηλώνει ότι οι traders επιθυμούν να κάνουν κρατήσεις κερδών, κάτι που με τη σειρά του καταδεικνύει ότι ίσως πρόκειται να βιώσουμε κάποιο είδος αναταραχής σε αυτά τα υψηλά».

Ο χρυσός διαγράφει τελευταία μία έντονα ανοδική τροχιά εν μέσω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμού στις ΗΠΑ και μιας ευρύτερης ανησυχίας για τα πάντα, από τη γεωπολιτική και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μέχρι την πορεία των επιτοκίων και την αντίδραση των υπολοίπων αγορών από εδώ και στο εξής.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι οι προφανείς λόγοι για την αύξηση του χρυσού, με τους αναλυτές βλέπουν πλέον ότι η τιμή μπορεί του επόμενους μήνες να φτάσει το ορόσημο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σήμερα,  με την...

ΟΠΕΚΑ: Τέλος τα σχολικά γεύματα της εταιρείας «Γιαννίτση» μετά την τροφική δηλητηρίαση των παιδιών

Την απόφαση να σταματήσει την παροχή σχολικών γευμάτων από...

Παράνομη η στάση εργασίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις

Παράνομη έκρινε, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, την προκηρυχθείσα στάση...

Τραγωδία στον αέρα – Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις εν ώρα πτήσης

Σε τραγωδία εκτυλίχθηκε η πτήση της Singapore Airlines, που εκτελούσε το...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Από την έναρξη...

Μειώθηκαν κατά 10,8% οι άνεργοι τον Απρίλιο

Μειώθηκαν οι άνεργοι με την έναρξη της τουριστική σεζόν, κατά 10,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, με το σύνολο των...

Νέα Τιμολόγια Ρεύματος : Πόσο καταναλώνει ανά ώρα το κλιματιστικό;

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η θερμοκρασία ανεβαίνει, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο καταναλώνει το κλιματιστικό ανά ώρα. Για να αποκτήσετε μια εικόνα, ένα παλαιό...

Κοινωνικός και Ιαματικός Τουρισμός : Παράταση έως τις 25 Ιουνίου για τους δικαιούχους του ΛΑΕ

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ παρατείνουν τη δυνατότητα χρήσης των vouchers για κοινωνικό και ιαματικό τουρισμό του 2023, που έληγαν...