Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αυξάνονται τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα, η πλειονότητα των θανάτων σε όλη την Ευρώπη έχει συμβεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών, σε απάντηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπιδάκη, εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του κοκκύτη από την Εθνική Επιτροπή Ανοσοποίησης.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποκαλύπτουν 54 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή του 2024, στα οποία περιλαμβάνονται 32 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων τα 11 είναι βρέφη κάτω του ενός έτους. Έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι—ένας σε νεογέννητο και άλλος σε ενήλικα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Καμπανάκι» για τον κοκκύτη: Αυξάνονται τα κρούσματα, 2 οι θάνατοι – Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας | The Larissa Paper

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα και ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ των επίνοσων ατόμων. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Άτομα με ήπια συμπτωματολογία που δεν γνωρίζουν ότι έχουν το νόσημα μπορούν να το μεταδώσουν.

Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Τους τελευταίους μήνες αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο επιτυγχάνεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος ξεκινά το 2ο μήνα της ζωής και ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού.

ΗΛΙΔΑ Κάμπος News - Καμπανάκι για έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη - 34 στην Ελλάδα

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Επικίνδυνη φωτιά στα Γλυκά Νερά: Καίει κοντά στον οικισμό

Η Πυροσβεστική έχει ειδοποιηθεί για φωτιά που ξέσπασε στα Γλυκά Νερά, με κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Συνολικά, εκτελούν επιχείρηση 100 πυροσβέστες με...

Εξιχνιάζοντας τη δολοφονία στο Ψυχικό: Αποκαλύπτονται οι φάκελοι του τοπογράφου

Η δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό αποτελεί σοβαρό έγκλημα που έχει αναστατώσει τις αρχές. Ο δράστης, ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ενέργησε μόνος του, χρησιμοποιώντας...