Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ασφαλιστική ικανότητα: 200.000 προειδοποιητικά email σε οφειλέτες από τον ΕΦΚΑ

Ασφαλιστική ικανότητα: 200.000 προειδοποιητικά email σε οφειλέτες από τον ΕΦΚΑ

Τελευταίο «καμπανάκι» σε 200.000 ασφαλισμένους με οφειλές έως 2.000 ευρώ στέλνει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης θα προβούν σ’ ένα μπαράζ αποστολής προειδοποιητικών email, με στόχο να κινητοποιήσουν τους οφειλέτες να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους και να σώσουν την ασφαλιστική ικανότητα τους.

“Οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 24 δόσεις την οφειλή τους προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την ασφαλιστική ικανότητα τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών σχεδόν οι δυο στους 10 οφειλέτες , δηλαδή περίπου 170.000 ασφαλισμένοι έχουν οφειλές έως 500 ευρώ. Παράλληλα, από το 1,2 εκατ. ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων αυτοί που παραμένουν οικονομικά…συνεπείς απέναντι στον ΕΦΚΑ είναι περίπου οι τέσσερις στους δέκα.

Όσοι θέλουν, λοιπόν, να αποφύγουν τα..χειρότερα θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλές σε έως 24 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξή της οικονομικής κρίσης δόθηκε κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, ενώ από το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης δόθηκε η δυνατότητα ειδικά στους μη μισθωτούς με οφειλές να λαμβάνουν ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Το υπουργείο Εργασίας έδωσε πρόσφατα παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και ανέργων έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Από 1η Μαρτίου, όμως, όσοι δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς είτε για να γράψουν τα φάρμακα, είτε για να εξεταστούν. Θα μπορούν, φυσικά, να επισκέπτονται ανεμπόδιστα τις δημόσιες δομές υγείας.

Ποιοι διατηρούν την ασφαλιστική ικανότητα

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας, με την νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί, επιχειρεί να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα ανήλικα τέκνα, τα Άτομα με Αναπηρία, οι χρόνια πάσχοντες, αλλά και οι μη μισθωτοί που ζουν και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές (π.χ Θεσσαλία), θα διατηρήσουν κανονικά τις πολύτιμες παροχές της ασφαλιστικής ικανότητας.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φωτιά» οι τιμές τον Ιούλιο – Οι χρεώσεις ανά πάροχο 

Οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο, με μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,63% και 3,94%. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον...

Κόστος ενοικίου για φοιτητικά σπίτια σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Η πρόσφατη έκθεση του E-Real Estates καταγράφει τις τρέχουσες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών σε 15 περιοχές της Αθήνας και 7 της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές...

Τι αλλάζει στο τέλος χαρτοσήμου  – Καταργείται σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις

Του Θεόδωρου Βγενή  Την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα διοικητικά βάρη...

Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών: 7 στις 10 προσφυγές φορολογουμένων απορρίπτονται

Ένα σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων που απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ) της ΑΑΔΕ για να ανατρέψουν φορολογικές αποφάσεις τους αντιμετώπισαν αποτυχία, καθώς το...