Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ρύθμιση «γέφυρα» για 400.000 οφειλέτες – «Alert» από το υπουργείο Εργασίας για την ασφαλιστική τους ικανότητα

Ρύθμιση «γέφυρα» για 400.000 οφειλέτες – «Alert» από το υπουργείο Εργασίας για την ασφαλιστική τους ικανότητα

Σε ένα άτυπο πρόγραμμα «γέφυρα» διάρκειας ενός μήνα καλούνται να εισέλθουν άμεσα περίπου 400.000 οφειλέτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα σε 24 μέρες από σήμερα.

Κατά την έναρξή της οικονομικής κρίσης δόθηκε κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, ενώ από το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης δόθηκε η δυνατότητα ειδικά στους μη μισθωτούς με οφειλές να λαμβάνουν ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε πρόσφατα παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και ανέργων έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Από την 1η Μαρτίου 2024, όμως, θα υπάρξει ένα νέο πιο αυστηρό καθεστώς, το οποίο ενδεχομένως να αφήσει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα όσους αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη διευθετώντας τα χρέη τους.

Ο χρόνος, πλέον, μετράει αντίστροφα και το υπουργείο Εργασίας στέλνει… alert message στους οφειλέτες, καλώντας τους μέσα σ’ αυτό το μήνα να μπουν σε ρύθμιση 24 δόσεων, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα.

«Τελευταία ευκαιρία»

«Η υπαγωγή τους στην 24άρα ρύθμιση είναι η τελευταία τους ευκαιρία» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι τα σενάρια για το νέο καθεστώς που θα ισχύει από 1η Μαρτίου είναι αυτά που πρόσφατα παρουσίασε το Flash.gr.

Το πρώτο προβλέπει διατήρηση ασφαλιστικής ικανότητας για ουσιώδεις εξαιρέσεις και επαναφορά στο κανονικό πλαίσιο για μη μισθωτούς. Εδώ εντάσσονται κατηγορίες ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους λόγω ειδικών συνθηκών.

Η δεύτερη προβλέπει αποσύνδεση της ασφαλιστικής ικανότητας των ανηλίκων από τους γονείς. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας, και η επικρατέστερη. Πρακτικά, ο οφειλέτης θα απωλέσει την ασφαλιστική του ικανότητα, ωστόσο τα τέκνα θα αποσυνδεθούν και θα διατηρήσουν τις καλύψεις τους.

Η τρίτη και τελευταία πρόταση προβλέπει επαναφορά στην «κανονικότητα» με ταυτόχρονη θέσπιση νέας ρύθμισης οφειλών για τους μη μισθωτούς και δίμηνη παράταση για ένταξη στη ρύθμιση.

Μένει, πλέον, να δούμε ποια θα είναι η τελική επιλογή του υπουργείου Εργασίας. Πηγές του υπουργείου Εργασίας ισχυρίζονται ότι το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει η δεύτερη πρόταση, η οποία «θωρακίζει» σ’ ένα βαθμό τα παιδιά των οφειλετών. Δεν αποκλείουν, όμως και τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης, σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Εργασίας για υπαγωγή στην 24άρα.

πηγή: Flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τι αλλάζει στο τέλος χαρτοσήμου  – Καταργείται σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις

Του Θεόδωρου Βγενή  Την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα διοικητικά βάρη...

Σταϊκούρας για Αυγενάκη:«Καταδικάζω οποιαδήποτε εκδήλωση βίας»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας , εξέφρασε απόλυτη καταδίκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο...

Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών: 7 στις 10 προσφυγές φορολογουμένων απορρίπτονται

Ένα σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων που απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ) της ΑΑΔΕ για να ανατρέψουν φορολογικές αποφάσεις τους αντιμετώπισαν αποτυχία, καθώς το...

Απάντηση Αυγενάκη: Δεν ήταν ξυλοδαρμός, πήγα να πάρω το τηλέφωνο από το χέρι του

Απάντηση έδωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, για το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας από το αεροδρόμιο...