Υπο καθεστώς αδήλωτης εργασίας αναγκάζονται να απασχολούνται περίπου 265.000 άτομα, δηλαδή σχεδόν το 7% του συνόλου των εργαζομενων. Η εργασιακή «ζούγκλα» φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στη χώρα μας , καθώς παρά τα σκληρά μέτρα του υπουργείου Εργασίας, αρκετοί εργοδότες συνεχίζουν να πληρώνουν με «μαύρα» τους εργαζόμενους τους αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη καταβολή των απαιτούμενων εισφορών.

Την ίδια στιγμη,  η αδήλωτη εργασία σε κλάδους με υψηλής παραβατικότητας αγγίζει το 13,3% με τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο να διαγκωνίζονται για τη πρωτιά. Μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας εντοπίζονται στα κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, στις επιχειρήσεις παραγωγής υποδημάτων, φασόν, αλλά και στις υπηρεσίες φύλαξης και  καθαριότητας. Τα παραπάνω στοιχεία απορρέουν από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ),  τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι κοινωνική εταίροι, ενώ εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο στη διαδικασία έχει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Στη πρώτη φάση του προγράμματος περίπου 150 ελεγκτές πραγματοποίησαν στοχευμένους ελέγχους σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις της Αττικής.  Ωστόσο, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κι αυτό, γιατί μόλις 650 υπάλληλοι (εργασιακών σχέσεων και επιθεωρητές υγείας και ασφάλιεες) του ΣΕΠΕ καλούνται να ελέγξουν περισσότερες από 220.000 επιχειρήσεις.